Szilveszter közeledtével sajnos elkerülhetetlen a petárda-időszak. A robbanáskor keletkezett hirtelen nagy erejű fény- és hanghatás sokkszerűen éri a szabadon lévő állatokat, akik megrémülve menekülnek, és előfordulhat hogy a gazdájuk nem talál rájuk.

A kutyák az ilyenkor elszenvedett halláskárosodás, szemsérülések, esetleges égési sérülések, vagy epilepsziás roham hatására rémülten menekülnek. Az ijedt állatok legtöbbször megszokott környezetükből kiszabadulva elkóborolnak, és szerencsétlen esetben közlekedési baleset áldozatai lesznek.

Kérjük a gazdikat, hogy fokozottan ügyeljenek kedvenceikre ezeken a napokon!
Engedjék be a házba, lakásba kutyáikat Szilveszter napján este 6 és reggel 6 óra között legalább arra a 12 órára! Keressenek megoldást arra, hogy az egyébként kertben, szabadban élő kutyák is biztonságban tölthessék a Szilvesztert!

Csak pórázon sétáltassák kedvencüket és lehetőleg ne vagy csak kevés időre hagyják egyedül!
Mindenképpen tegyenek a kutyáikra bilétával ellátott nyakörvet! Ezen szerepeljen egy telefonszám, vagy lakcím, hogy az elkóborolt állat minél előbb visszakerülhessen szerető gazdáihoz!

Természetesen nem minden kutya ijedős, van amelyik már hozzászokott a zajhoz. A vadászkutyákat például a puskaropogáshoz tréningezik. És a macskák is kevésbé érzékenyek a petárdázás hangjára. De ha mégis otthon kell hagyjuk, akkor egy bekapcsolt rádió is nyugtatólag hat a négylábúra.

Címkék: kóborolnak, elszöknek, kutyák, petárda, szilveszter, kis szines