Egyre népszerűbbek a kisebb vendégházak és panziók a karácsonyi és szilveszteri időszakban, és jól megfigyelhető, hogy a klasszikus wellness pihenés mellett egyre markánsabb az igény a programturizmus iránt, vagyis folyamatosan nő az aktív kikapcsolódást kereső utazók száma - derült ki a Szallas.hu legfrissebb, decemberi adataiból. Ugyan az év végén legnépszerűbb utazási célpontok tekintetében tavalyhoz képest észlelhető némi változás, a fürdővárosok dominanciája azonban továbbra is megkérdőjelezhetetlennek tűnik.

Ebben az időszakban egyértelműen a fürdővárosoké a főszerep, az év végén belföldön kikapcsolódni, pihenni vágyók szívesen látogatják a termálvízzel rendelkező településeket, a 10 legnépszerűbb üdülőhely több mint fele ugyanis ebbe a kategóriába sorolható" - mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője. Tavalyhoz hasonlóan idén is Hajdúszoboszló vezeti a Top 10-es népszerűségi listát, az alföldi várost sorrendben Eger, Budapest, Gyula, majd Hévíz követi. Új belépőként - a 8. helyen - szerepel Sárvár, illetve a tízes rangsort záró, klasszikusan nyári üdülőhelynek számító Siófok. A Szallas.hu egy korábbi kutatása szerint egyébként a magyarok több mint egytizede utazik el szilveszterkor, közülük a legtöbben (85%) belföldön. Az útra kelők kétharmada ismerősöknél, barátoknál vagy rokonoknál alszik, egyharmaduk ugyanakkor valamilyen szálláshelyet keres.

Többet kevesebből és egyre inkább mobilról

Az egyes szállástípusoknál gyakorlatilag minden kategória esetében megfigyelhető, hogy 2011 decemberéhez képest nőtt a tartózkodási idő, az év utolsó hónapjában átlagosan 25 százalékkal több időt töltünk távol az otthonunktól, pihenéssel. „Azért is mehetünk több napra, mert egy éjszaka jellemzően 18-20 százalékkal kevesebbe kerül idén, így nagyjából ugyanakkora összegből tovább maradhatunk 2012-ben távol" - kommentálta az adatokat Szigetvári József.

A szakember hozzátette, hogy az év vége felé tovább erősödött az okostelefon-használat az utazók körében, így a 2013-as évben várhatóan az előfoglalási napok visszaesése várható, köszönhetően annak, hogy mobilunk segítségével akár a szálláshely közeléből is tudunk majd szállást foglalni.

TOP 10 belföldi utazási célpont az ünnepek idején
(Zárójelben a 2011-es helyezések)

 

1.      Hajdúszoboszló (1.)

2.      Eger (3.)

3.      Budapest (2.)

4.      Gyula (8.)

5.      Hévíz (4.)

6.      Zalakaros (5.)

7.      Sopron (6.)

8.      Sárvár (-)

9.      Miskolctapolca (9.)

10.  Siófok (-)

Forrás: euroastra.hu

Címkék: adataiból, szállás, mobil, népszerű, Siófok, kis szines