A megnövekedett forgalom adóterheit néhány vendéglátó vállalkozó nem megengedett eszközökkel próbálja minimalizálni, spórolásuk legelterjedtebb módja a bevétel egy részének eltitkolása. Mivel a rutinos vendéglősök tisztában vannak azzal, hogy a nyugtaadás elmaradását nem csak az adóellenőrök figyelik, hanem egyre inkább az adótudatos vendégek is, szívesen trükköznek az úgynevezett pincérblokkal, amit több esetben a gépi nyugta helyett bocsátanak ki.

A pincérblokk egy olyan, akár kézzel előállított, akár számítógéppel kinyomtatott papír, aminek – ha az adózó a gépi nyugta mellett és nem helyette adja át – megvan a maga szerepe: a vendég láthatja, hogy pontosan milyen ételeket-italokat fogyasztott, a termékek ára megegyezett-e az étlapon feltüntetettekkel, ezen kívül a nyomtatvány a vállalkozás és az alkalmazottak közötti elszámoltatásnak is hasznos eszköze lehet. A pincérblokk viszont nem helyettesítheti a szabályos, pénztárgéppel előállított nyugtát, hiszen, amíg a pénztárgép feketedoboz-egységébe az átvett összegek ellenértéke kitörölhetetlenül rögzül, a pincérblokkot kibocsátó berendezések ilyen memóriaegységgel nem rendelkeznek, azaz a pincérblokkokon szereplő bevételek az adóhatóság számára láthatatlanok maradnak.

Akik a pincérblokk kizárólagos kibocsátásával trükköznek, igyekeznek a bizonylatnak nem minősülő papírdarabot nyugtának álcázni. A cetli legtöbbször tetszetős, rendezett külalakú, olykor megtévesztő megnevezéssel van ellátva, így a laikus szemlélő könnyen nyugtának nézheti. Ami az „álcanyugtát” elárulja, az legtöbbször az AP-jel (Speciális formájú „AP” betűkombináció és az azt követő számkarakter) hiánya. Természetesen, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereit egy pincérblokk sem téveszti meg, és az ünnepi időszakban fokozottan ellenőrzik is a vendéglátóhelyeken a nyugtaadási kötelezettség teljesítését. Számos esetben az ellenőrzésről csak utólag értesülnek az adózók, hiszen a törvényi lehetőségeket kihasználva, az év elejétől a revizorok már rendszeresen végeznek fel nem fedett próbavásárlásokat is - tudta meg a KaposPont a NAV Baranya Megyei Adóigazgatóságától.

Címkék: Adóhivatal, pincérblokk, gépi, nyugta, kis szines