A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei idén is fokozott ellenőrzéseket végeztek a kereskedelemben, amelynek célja a biztonságos karácsonyi vásárlások feltételeinek biztosítása volt. A november vége óta tartó  ünnepek előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzések a fényfüzérek biztonságossága mellett, a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelmére is koncentráltak. A vizsgálatok középpontjában az eladási árak megfelelő feltüntetésének, az akciós ajánlatok valóságtartalmának ellenőrzése, a vásárlói megkárosítások kiszűrésére, illetve a fogyasztói jogokról szóló tájékoztatás megfelelősége állt.
Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentráltak, de a felügyelők jelen voltak a drogériákban, 100 forintos üzletekben, kitelepüléseken, vásárokon és piacokon is.

Az ellenőrök 520 üzletet és több mint 10.000 terméket vizsgáltak meg, továbbá 700 próbavásárlást is végeztek. Hiányosságot, jogsértést ez esetek egy harmadában találtak, amely a tavalyi 55%-os kifogásoláshoz képest javulást jelent.

A problémák főként a nem megfelelő vagy hiányos árfeltüntetésből, illetve a többletszámolásból adódtak, vagyis magasabb árat ütöttek a pénztárgépbe, mint ami az akciós ajánlatban vagy a polccímkén szerepelt.

A vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően a kis- és középvállalkozásoknál első esetben a hatóságok nem szabnak ki pénzbírságot, viszont ellenőrzik azt, hogy a hiányosságokat a kereskedők a megszabott határidőn belül kijavítják-e. Fogyasztóvédelmi bírsággal a fogyasztók széles körét érintő súlyos jogszabálysértés elkövetése esetén lehet számolni. A kifogások eredményeként 250 esetben indítottak fogyasztóvédelmi eljárást. Az eddig kiszabott fogyasztóvédelmi bírság összege 19,5 millió forint.

Összességében elmondható, hogy idén a kereskedelmi egységek, vállalkozások az előző évhez képest nagyobb figyelmet fordítottak az árfelszámítási, árfeltüntetési és a tájékoztatási előírások megtartására. A fényfüzérek biztonságossága területén azonban hasonlóan pozitív változás nem tapasztalható. Idén – a tavalyi eredményekkel megegyezően – 31 megvizsgált mintából mindösszesen három felelt meg a vonatkozó szabványelőírásoknak.

A megyei felügyelőségek év végéig folyamatosan végzik ellenőrzéseiket, szilvesztert közvetlenül megelőzően pedig a pirotechnikai eszközök forgalmazási körülményeire fordítanak majd fokozott figyelmet.


A fentieken túl a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság két ünnep között telefonos ügyfélszolgálata útján biztosít lehetőséget a fogyasztóknak, hogy a hibás ajándékok garanciájának érvényesítése során felmerülő esetleges problémáikra szakemberek segítségével találjanak megoldás.

Címkék: alatt, 20 millió, górcső, fogyasztóvédők, ellenőrzés, kis szines