Sokan a nyaraláson is spórolnak, aki pedig megteheti inkább a török vagy a spanyol riviérára megy. A barcsi határátkelőn is mintegy 10 százalékkal csökkent a forgalom tavaly júniushoz képest.

Csillogó napsütés, égszínkék tenger, hófehér jachtok, partmenti csodaszép nyaralók. A magyarok egyik kedvelt úticélja Horvátország. Főszezonban július, augusztusban  hónapokban 120-130 ezer forinttól indulnak ide utazások 2 fő részére.

Sokan azonban idén nem engedhetnek meg maguknak ekkora kiadást. Tavaly csaknem 600-an érdeklődtek ebben az irodában horvát nyaralás iránt, idén feleannyian sem.

- Horvátország egyik kedvelt desztináció, de idén kevesebben utaztak, mint az előző években. Akik utaznak, a többség apartmanokba megy, eléggé jó áron van -  - árulta el a Jetwing Travel ügyvezetője, Wimal Morapitiye.

A barcsi határátkelőnél várakozó autósok is az Adriára igyekeztek. Többségük nem először.

- Szerintem jobb mint a Balaton, árakban is körülbelül ott van, igaz a távolság miatt messzebb van, 1 vagy 2 hétre érdemes kimenni - mondta Papp Imre.

Mivel Horvátország még nem uniós tag, szigorúan ellenőrzik az autósokat a határon. A határőrök azt mondják: sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miből mennyit lehet kivinni az országból. Horvátországba mindössze egy liter égetett szeszt, két liter bort vihet magával a turista. Nyers húsból és tejtermékből pedig 10-10 kilót. De figyelni kell akkor is, amikor visszafelé jön valaki a tengerről.

- A legnagyobb problémát a jogszabályok nem ismerete okozza, például cigarettát hoznak be. A legtöbb országban 200 szál, nálunk ez 40 szál, ez okozza a problémát - tájékoztatott a NAV Barcsi Határkirendeltségének főosztályvezetője, Fehér Károly.

Az eddigi tapasztalatok szerint egyébként a határon is kisebb a forgalom a korábbi évekhez képest. Júniusban 10 százalékkal kevesebben lépték át a határt Barcsnál, mint tavaly ilyenkor.


Címkék: tengerpart, határ, nav, barcs, horvát, kis szines