Nézze meg a videót!

A képet, egy neves londoni aukciósház a közelmúltban 2 millió fontra, azaz mintegy 708 millió forintra becsülte.

A helyenként extrém módon összerepedezett, meglehetősen rossz állapotban lévő képbe egy magyar árverőház 2011. májusi aukciós katalógusában szeretett bele mostani gazdája, egy kaposvári régiségkereskedő. Igen jutányosan vásárolta meg az egyébként 1 200 000 forintos kikiáltási árról induló árverési tételt. A tisztázatlan eredet, és a korántsem fényes állapot miatt szinte lebeszélték volna a vételről, de az utóbbi hónapok kutatómunkája azt igazolta, a vevő ösztönei jól működtek.

A kép tulajdonosa a Kapospontnak elmondta: tavaly májusban egy aukciós vásárláson akadt meg a szeme a képen. Csak annyit tudott, hogy a festmény a XVI. századból származik.

Több hónapon át tartó kutatási munka után sikerült beazonosítani a képet.

Egy genovai szakember egy velencei módszerrel állapította meg a kép azonosságát. Ő is publikálja majd a témát. Skóciában az egyetemen pedig egy erről szóló előadást tart, több száz szakember előtt.

- Mikor megvásároltam, volt egy mély benyomásom, ugyanis Tiziano életművét kutattam több hónapig. Amikor megakadt a szemem a képen, az álomszép háttérrel. Éreztem rajt Tiziano hatását. Tudtam, hogy nehéz lesz beazonosítani. Hogy mi lesz a sorsa? Műkereskedelemből élek, előbb-utóbb el szeretném adni. Vágyam azonban, hogy olyan kézbe kerüljön, aki megbecsüli a képet - tette hozzá a tulajdonos.

A Szépművészeti Múzeum restaurátorművésze, Fáy András több hónapos munkával tisztította meg az évszázados patinától a velencei festő által vélhetően az 1538-1540 években festett képet. Feltehetően Tiziano, Palma és Giorgione hatása alatt alkották, véli a szakértő, aki szerint a Szent Katalin "olyan raritásnak tekinthető, amelyhez a hazai műtárgypiacon alig akad manapság fogható".

Fáy András a Kapospontnak elmondta: mivel rossz állapotban volt a kép, ezért nagy volt a kockázata, hogy sikerül-e egyáltalán a restaurálás. Közben kiderült: mégis jó állapotban maradt fenn a kép.

- Több napon át konzultáltunk egy szakértő genovai professzorral. Videókat, kutatási anyagokat mutattam be, akkor ő már biztos volt benne, hogy kinek az alkotása. Hét oldalas szakvéleményt írt róla. Nagy gondoskodással járta körül a témát - tette hozzá a reataurátor.

A képnek azért nagy az értéke, mert kevés mű maradt fent ettől a mestertől. Kettő kép van Olaszországban, egy pedig Bécsben, az akadémia gyűjteményében. Ez most a negyedik megtalált alkotás.

Fáy András hozzátette: eredetileg egy másik festmény is volt Szent Katalin alatt. Ennek nyomaira bukkant a restauráláskor. A művész valószínűleg megrendelésre átfestette a képet. 4-5 évnél több azonban nem telhetett el a két kép között.

Szent Katalin festmény

Tárgyalások folytak arról, hogy a műtárgyat májusban netán bemutatnák a Szépművészeti Múzeumban, ahogy egy nemzetközi konferenciát követően ismertté válik a szakértők körében. Ez lehetőséget adna arra, hogy a szélesebb műértő közönség közelebbről szemügyre vehesse az alig 56.5 x 69.5 centiméter nagyságú, felújított alkotást.

A különleges, mostanáig ismeretlen alkotó műveként jegyzett alkotás provenanciájáról annyit tudunk, hogy minden valószínűség szerint egy neves müncheni műkereskedő, Julius Boehler, közvetítésével került a szegedi Back Bernát Gyűjteménybe, mégpedig 1917 előtt. Először a Szegedi Műbarátok Köre tárlaton állították ki nyilvánosan 1917-ben, majd 1920 novemberében a budapesti Szépművészeti Múzeumban, amikor a Back féle gyűjtemény legértékesebb darabjait 23 ládában a fővárosba szállíttatta a tulajdonos az aktuális politikai helyzet miatt, egészen pontosan a műtárgyakat köztulajdonba vonó Tanácsköztársasági népbiztosok karmai elől menekítve. 1938-nyarán a Szegedi Kézműves Céh - Egyházművészeti és Világi Képzőművészeti Kiállításán szerepelt még. Back halála után 1953-ban Kamlach Frigyesné tulajdona lett. Később, 1963-ban jó fél évig a Szépművészeti Múzeumba került letétbe, itt lett szeptemberben védetté nyilvánítva műtárgybírálati szakértők által, hogy az országból se lehessen kivinni.

Szent Katalin festmény

Forrás: DELUXE MAGAZIN

A képről bővebben itt olvashat!

Címkék: titokzatos, Katalin, Szent, alkotó, festmény, Kaposvár, kis szines