A menetrend szerint vasárnap közlekedő vonatok közül csak a „hópihe” jellel ellátottak indulnak el.

A kialakult zord időjárási helyzet, valamint a vasárnapra jelzett további rendkívüli hideg, intenzív havazás és várható hófúvások miatt a MÁV Zrt. február 5-ére, vasárnapra is rendkívüli készültséget vezetett be a teljes hálózatán. Ezen a napon, a menetrend szerint vasárnap közlekedő vonatok közül csak a „hópihe” jellel ellátott, rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak el. A hópihe jelzés megtalálható a menetrendkönyvben, az internetes menetrendben és az állomásokon kifüggesztett induló-érkező táblákon is.

A MÁV Zrt. javasolja az utazni kívánóknak, hogy a biztos eljutás érdekében a közúti közlekedés helyett hosszabb távolságokra inkább a biztonságos megérkezést kínáló vasutat válasszák.

A MÁV Zrt. teljes hálózatán a mai napra meghirdetett 2400 vonat kétharmada, mindeddig a közzétett menetrend szerint közlekedett. Elsősorban a déli megyékben - ahol mintegy 35 centiméternyi hó hullott és hóátfúvások nehezítik a közlekedést – fordulnak elő jelentősebb késések, de 30 percet meghaladó késések a teljes mai vonatszám mindössze 15 %-ban alakultak ki.

Felhívják az utasok figyelmét, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak a közlekedő vonatokról és az esetleges késésekről. Bővebb információt az alábbi módon kaphatnak:

A MÁV-START honlapján, a  Vonatinfo (http://elvira.mav-start.hu/terkep/) szolgáltatáson keresztül nyomon követhetik a pillanatnyi közlekedési helyzetet.


Az aktuális információkat a nyitólapon található narancssárga információs sávon, az „Aktuális közlekedési információk” cím alatt érhetik el;


A MÁVDIREKT 06 40 49 49 49-es telefonszámán;


Állomásokon, a hangos és vizuális utastájékoztatáson keresztül.

A vasárnap közlekedő InterCity, EuroCity vonatok pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetőek igénybe. Az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a MÁV-START Zrt. és a GySEV Zrt.

Az otthon nyomtatott menetjegyeket csak a „hópihe” jellel ellátott vonatokra lehet megvásárolni a holnapi napon. Az elővételben megváltott, a holnapi napra érvényes otthon nyomtatott menetjegyek a jegyen szereplő viszonylatban közlekedő bármely vonatra érvényesek február 5-én.

Budapest-Keleti, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza állomásokon forró teával várjuk utasainkat az ügyfélszolgálati irodákban.

A MÁV csoport minden rendelkezésre álló eszközével biztosítja a havazás és nagy hideg közepette a ritkított vasúti közlekedést.

Szombaton az ország déli és keleti részén került bevezetésre egyes szintű hókészültség. Ezeken a területeken több százan dolgoznak hókészenlétben, annak érdekében, hogy minél kisebb fennakadás legyen a vasúti közlekedésben. A váltókat folyamatosan takarítják, mind a lehulló, mind pedig a szél által behordott hótól.


Békéscsabán hóeke is biztosítja a pálya járhatóságát.


A havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért kérjük utasainkat, hogy a fel- és leszállásnál erre fokozottan ügyeljenek.

A hétfői közlekedési renddel kapcsolatban vasárnap adnak ki további tájékoztatást.



Címkék: hópihe, információk, késés, MÁV, vonat, kis szines