Az Európai Év Fája versenyben február 1-től lehet szavazni a felsőmocsoládi öreg hársra, mely 2011-ben megnyerte a hazai vetélkedőt. Az öreg hárs a legenda szerint mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt, történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek”.

Az Európai Év Fája versenyben hét ország azon fái vesznek részt, melyek saját hazájukban a közönség segítségének köszönhetően elnyerték az országos Év Fája címet. A bolgár, cseh, francia, lengyel, magyar, román és szlovák fákra február 1-től 29-ig lehet szavazni, a világon bárhol.

Ide kattintva szavazhat a felsőmocsoládi öreg hársra!

felsomocsoladi_oreg_hars_1.jpg


A résztvevő fák saját hazájukban több ezer szavazattal jutottak az élre, így várhatóan az európai forduló is szoros lesz. Az online szavazás február 1-én kezdődik és a hónap végéig tart. Az izgalmakat fokozandó a szavazás az utolsó héten titkos lesz, az eredményeket pedig március 1-én teszik közzé.

A verseny weboldalán megismerheti a lengyel tölgy, “Grot” történetét, amiről úgy tartják, hogy az elsuttogott kívánságokat valóra váltja. A 700 éves bolgár szilfa szintén kívánságokat teljesít, a legenda szerint meggyógyította a helyi molnár vak lányát is. Az ezeréves pisztáciafa egy korzikai lánynak, Élise-nek köszönheti életét, aki inkább hagyta saját házát leégni, hogy a tűzoltók megmenthessék a ritka fát, a csehországi fasor pedig jó példa arra, hogy milyen szerepe lehet a fáknak az oktatásban. A szlovák hárs és a román köpeci szil története bemutatja, hogyan kötődhet össze egy település és egy fa élete: a hárs alatt fontos szerződéseket kötöttek,a szilfa pedig a XIX. századi felkelés során tanúja volt faluja leégésének.

A díjátadó rendezvényre Brüsszelben kerül sor, a győztes fa nevezői az ismert cseh művész, Martin Patřičný által készített trófeát vehetik át. A verseny hivatalos pártfogója Janez Potočnik, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Biztosa, a programhoz a pénzügyi támogatást a Cseh Környezetvédelmi Alap és Csehország Környezetvédelmi Minisztériuma biztosította.

Az Európai Év Fája versenyt második alkalommal szervezik meg az Environmental Partnership alapítványok, a Cseh Környezetvédelmi Alap és Csehország Környezetvédelmi Minisztériuma támogatásával.

Nézze meg erről készült videónkat:

 

Címkék: voks, év fája, szavazás, döntő, somogy, kis szines