Az év első és egyben egyik leghidegebb csillaghullása keddről szerdára virradó éjszaka várható. Derült égbolt esetén hajnalban óránként akár több tucat hullócsillag is megfigyelhető lesz. Ekkor tetőzik ugyanis a Quadrantida meteorraj, melynek tagjai december 28. és január 12. között tűnnek fel az égen.

A maximum január 4-én reggel 8 órakor várható, ennek megfelelően a legtöbb meteor szerdán napkelte előtt figyelhető meg. A Quadrantida meteorraj szülőégiteste a 2003 EH1 jelű kisbolygó (esetleg inaktívvá vált üstökösmag) vagy a C/1490 Y1 jelű üstökös lehet, pontosan egyelőre nem tudni. A meteorrajt alkotó szemcsék teljes tömegét 1013 kilogrammra becsülik a szakemberek. Viszonylag fiatal képződmény lehet, amelynek anyaga a közelmúltban alakult ki. Ez is magyarázza, hogy miért koncentrálódik annyira erősen az aktivitása a maximum környékére.

A meteorokat távcső nélkül, szabad szemmel is megfigyelhetrjük. A meteorhullás a nagyvárosokból nem látható, onnan maximum egy-két hullócsillagot lehet csak elkapni. A sötét ég mellett türelem is kell a megfigyeléshez, valamint jó körpanoráma, hogy az égboltnak minél nagyobb részét látni lehessen.
A Föld Nap körüli keringése során minden év januárjában  találkozik a Quadrantida meteorrajjal. Ennek szemcséi a légköri atomoknak és molekuláknak ütköznek, a súrlódás miatt saját anyaguk is 1000 Celsius-fok fölé hevül, így sugározni és darabolódni kezd, és az égen gyorsan áthaladó szemcse útja mentén fénycsíkot húz. A jelenség csak néhány tizedmásodpercig látható, közben a test anyaga elfogy, és a meteor hullócsillag kialszik.


Szerdán a Hold este lenyugszik, ezért fénye az éjszaka második felében nem zavarja a látványt. A Quadrantida meteorraj tagjai közepesen gyorsak, a Földhöz viszonyítva 45 kilométer/másodperces átlagsebességgel mozognak. A kékesefehér meteoroknak közel tizede után marad vissza néhány tizedmásodpercig vagy tovább is megfigyelhető nyom az égen.

(Forrás: origo.hu)

Nézze meg egy korábbi meteorhullásról készült videót!
Látványos tűzgömb a Dél-Afrikai Köztársaság felett

Címkék: Quadrantida, aktivitás, szabad szemmel, hullás, meteor, kis szines