Egy aggódó kaposvári édesanya hívta szerkesztőségünket. Fia Krakkóban egyetemista.

- Úgy volt pénteken este 22.30 perckor indul a fiam haza, a Krakkó-Budapest közötti járattal érkezik. Nem jött meg, mivel kiderült: el sem indult a busszal. A hidegben várták a járatot társaival együtt. Hiába. Több órás várakozás után mentek vissza a kollégiumba - panaszolja az édesanya. Mária hozzátette: felvette a kapcsolatot a lengyel-magyar nagykövetséggel is, ahol azt mondták: talán 10 fő hazautazásában tudnak segíteni. Csak hogy csaknem 50 egyetemistáról van szó. Úgy tudjuk: több somogyi is van köztük.

-Hogy jutnak most haza? Ki lesz, aki kiválasztja, melyik 10 hallgatónak segítenek? Azt a tanácsot is kaptuk, hogy szálljanak vonatra, és úgy jöjjenek haza. Csak hogy ennek a költségét ki téríti akkor meg? - kérdezi az édesanya. A járatot üzemeltető Orangeways közlekedési társaságot is hívta az édesanya. Ám az interneten megadott telefonszámon senki sem vette fel neki a telefont.

A Kapospont is többször próbálta a társaság vezetőt elérni, ám a megadott számon senki sem jelentkezett. Úgy tudjuk: az ügyfélszolgálaton a károsultaknak azt a tájékoztatást adják, hogy 22.30 helyett hajnali 5 óra 17 perckor ért az állomásra a busz. A forgalmat hóvihar akadályozta, ezért késtek. Közölték azt is: a diákokat a napokban a menetrend szerinti járataikon hazahozzák.

A Krakkóban rekedt kaposvári egyetemistával skypon beszélt a Kapospont szerkesztősége.

Nézze meg avideót!

A történtekkel párhuzamosan a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke, Dobi István az Orangeways Zrt. tevékenységével kapcsolatban egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe.

A szakszervezet 2011. december 16.-án tartotta évzáró választmányi értekezletét. A Választmány egyhangú szavazatával döntöttek arról, hogy 2012. január 18-án a Gemenc Volán Zrt. Szekszárdi központi telephelye előtt, továbbá 2012. január 20-án, Budapesten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előtt tart demonstrációt, ahol követelni fogja a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójának, Az Orangeways Zrt.-nek alvállalkozói tevékenységének felülvizsgálatát.

A demonstrációval egy időben a helyszíneken a szakszervezet elnöke a tervek szerint átad Dr. Kerékgyártó Jánosnak, Zana Tibornak, és Amrein Károly úrnak egy petíciót, melyben az Orangeways Zrt, mint a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójának „áldásos” tevékenységére hívják fel a döntést hozók figyelmét. Az Orangeways Zrt., a Gemenc Volán Zrt.-vel aláírt alvállalkozási szerződésben foglalt kötelezettségét nem tejesíti, a Gemenc Volán Zrt. vezérigazgatójának, Amrein Károly úr „jóindulata” miatt – mivel rendszeresen kisegíti pénzeszközzel, alkatrészekkel, gumiabroncsokkal alvállalkozóját -  tudja csak, nagyon alacsony színvonalon az autóbusz-közlekedést „biztosítani” Dombóvár Tamási térségében - mondta a Kapospontnak a szakszervezet elnöke.

Dobi István közölte: az elmúlt napokban a rendőrség az ellenőrzéskor két autóbuszt vont ki a forgalomból a tükörsima – életveszélyes - gumiabroncsok állapota miatt.

- A demonstrációs követelésünk között szerepelni fog még a kirúgott munkavállalók – köztük az alapszervezet elnöke – munkaviszonyának helyreállítása is. Nem tudjuk, minek kell még bekövetkezni, hogy az Orangeways Zrt. mögül „elpártoljon a szerencse” és a társaságot kizárják a közösségi közlekedést ellátó vállalatok soraiból - tette hozzá a közleményben Dobi István.









Címkék: Dobi, Krakkó, egyetemista, demonstráció, szakszervezet, kis szines