Az ezred elődje, a kaposvári szállító zászlóalj 1961-ben jött létre. Az elmúlt 50 év alatt több átalakításon esett át az alakulat, míg végül 1996 januárjában elérkezett a fordulat. Ekkor indították az első konvojt Okucaniba.

Az ismeretlenbe ment a Tatár József százados vezette konvoj, tűzparancsadási joggal, de hála Istennek erre nem került sor és épen, egészségesen visszatértek és ezt még sokszor megismételték. Több mint 500 konvoj indult Okucaniba - mondta Bognár Géza nyugállományú ezredes, korábbi parancsnok.

Az 500-dik konvojig csaknem 1500 tonna élelmiszert, 380 tonna üzemanyagot és mintegy 21 tonna postai küldeményt vittek Okucániba. Összesen kétmillió kilométeren 3200 tonna anyagot szállítottak.  

Csütörtökön az Agorában ünnepi állománygyűlésen emlékeztek a régi időkre. Szita Károly polgármester köszöntőjében azt mondta, a város büszke a logisztikai ezred békefenntartásban végzett munkájára. Ők az utolsók, akik még ilyen munkát végeznek az országban.

A 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred mérnök ezredes parancsnoka, Bárdos Antal elmondta: "Mi elsősorban katonák vagyunk, katonai feladatokat kell megoldanunk és a magyar honvédség feladatrendszeréből adódóan ránk háruló, szinte összes logisztikai feladatot nekünk kell megoldanunk."

Az 50 éves évfordulón emlékplaketteket és okleveleket kaptak a logisztikusok a város, a megye és a katasztrófavédelem vezetőjétől.

Címkék: Szabó József, logisztikusok napja, emléknap, elismerés, Kaposvár, kis szines