Az elmúlt két évben egyébként megduplázódott a magyar borexport Hong Kong-ba.

Ezek a képek a hong kongi borvásáron készültek. Ez a legnagyobb ilyen kiállítás. Idén 40 ezren voltak kíváncsiak a kiállítókra, köztük a magyar standra is, ahol 11 magyar borász mutatkozott be.

Köztük volt Konyári János is. A lellei borász 2008-as cuvéjével nagy sikert aratott a borexpon, de nem csak íze miatt. Szerencsés a címkéje, mert a kínaiaknak a vörös a szerencseszínűk. Lakodalmi díszítésnél is a fő elem, jól megragadja a szemet - mondta a borász.

A lellei szakember 37 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, megválasztották már az Év borászának mégis azt mondja: kihívás neki a kínai piac.

Bor


Konyári János elmondta: a kínaiaknál erőteljesebben alkudni, nem tudom tud-e náció, az árat nagyon nézik, nagyon szeretnék a legjobb áron a legjobb bort megszerezni.

A magyar borok nagyon népszerűek voltak a kiállításon. Még a portugálok és a spanyolok standját sem látogatták annyian, mint a magyarokét.

"A dél-balatoni borok a könnyedebb, frissebb, gyümölcsösebb vörösborok, amik igencsak kedveltek. Tudunk újdonságot mutatni, új fajtákat, akár egy kékfrankost" - mondta a Nemzeti Külgazdasági Hivatal bor-és élelmiszeripari ágazati tanácsadója, Mautner Márk.

Az újra úgy tűnik vevők a kínaiak. Az elmúlt két évben ugyanis a Hong Kong-ba irányuló magyar borexport a duplájára emelkedett.

Címkék: borvásár, kóstoló, kína, bor, somogy, kis szines