A Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál a Kapospontnak azt mondták: új családvédelmi törvénnyel próbálják majd kiszámíthatóvá tenni a családtervezést.

A Csillag családban most a 3 éves Boglárka és az 1 éves Levente körül forog a világ. Anyukájuknak egész napos elfoglaltságot adnak, de ő nem bánja. Sőt, lehet, hogy harmadik gyereket is vállalnak, de azt mondják ehhez sok mindennek össze kell jönni. A szülők egészségi állapota, az anyagi háttér, illetve a szellemi és lelki egészség is fontos - mondta Csillagné Turbéki Bernadett.

A kaposvárimami internetes közösség szerkesztője, Patakné Csordás Gyöngyvér azt mondja: most sokkal többet számítanak az anyagiak a családtervezésnél, mint régen.

Népesség


A legfrisebb adatok szerint ma egy családra 1,3 gyerek jut átlagosan. A szociológus szerint dupla ennyire lenne szükség ahhoz, hogy ne csökkenjen a népesség. Ha ilyen ütemben folytatódik, akkor 50 év múlva lefeleződik a népesség és egy megállíthatatlan folyamattá válik. Most van az utolsó lehetőség arra, hogy ennek kapcsán intézkedések szülessenek - mondta a szociológus, Szabó János.

Somogyban az első félévben 10%-kal nagyobb mértékben csökkent a népesség, mint egy évvel korábban. Kevesebb, mint 1200 gyermek született, viszont majdnem dupla annyian haltak meg.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium családpolitikai főosztályvezetője, Fűrész Tünde a KaposPontnak elmondta: El fog készülni egy családvédelmi sarkalatos törvény. Ebben nagyon sok olyan alapelvet fogunk lefektetni, ami hosszú évekre meghatározhatják a családpolitikát és valamiféle stabilitást, kiszámíthatóságot adnak majd a családoknak.

Somogy tényleges lakossági adatait az októberi népszámálálás után tudhatjuk majd meg.

Címkék: népesség, Magyarország, csökkenés, statisztika, Somogy, kis szines