Szombaton Balatonszárszón gyűltek össze a magyar állatkertek hüllőgondozói. A megbeszélés fő témája a gyémánt krokodil, más néven kubai krokodil (Crocodylus rhombifer) szaporítása volt. Ez az egyik legvédettebb krokodilfajta. A világon mindőssze 3000 darab található. A hüllők élőhelye a Kuba területén található mocsárvidék. Rohamos pusztulásuk oka, hogy a mocsarak nagy részét lecsapolták a cukornádtermesztők. Ezzel megszűntettték az állatok természetes élőhelyének nagy részét. A helyzetet tovább rontotta, hogy az állatokat tömegesen vadászták a bőrük miatt.

Kubai krokodil


Az országban a hüllőből idáig mindőssze két példánnyal rendelkeztek az állatkertek. Az egyik krokodil Nyíregyházán, a másik hüllő pedig Pécsen található. A szaporítás kezdete előtt azonban meg kell vizsgálni a pécsi krokodil nemét és "tiszta vérüségét" -  - mondta a KaposPontnak a Balatonszárszói Terrárium tulajdonosa, Pécsi Tibor.


Kubai krokodil


Egy héten belül érkezik Magyarországra további három kubai krokodil. A hüllőknek a balatonszárszói terrárium ad otthont. Mivel kifejlett három méteres példányokról van szó, a legnagyobb medencét kapják meg az 1300 négyzetméteres terráriumban. Pécsi Tibor bízik benne, hogy sikerül tovább szaporítani a kihalás szélére került fajt.

Heteken belül egy másik különleges hüllő is érkezik Balatonszárszóra. Egy fehér színű sósvízi krokodil (Crocodylus porosus), melyből mindössze 20 példány él világszerte.

Fehér krokodil

Címkék: terrárium, hüllők, krokodil, balatonszárszó, kis szines, somogy