A Szent korona másolata után már elkészült a jogar és az országalma is Rónai Attila műhelyében. Most újabb nagy munkába vágta a fejszéjét. A Nagyszentmiklósi kincsek egyikét, egy bikafejes ivóedény másolatát készíti. Ebből ihattak az avar, de akár a honfoglaló magyar vezérek is. Az ivócsanak 20 karátos aranyból van. Értéke felbecsülhetetlen. Jelenleg nincs is ilyen Magyarországon. A kincseket ugyanis a bécsi szépművészeti múzeumban őrzik.

Rónai Attila


Régen úgy csinálták, hogy fogták a kis kalapácsot és a cizelláló szerszámot, és egy-egy ütéssel, egy-egy pontot készítettek, mára ez az eljárás megszűnt. Az aprólékos mintákat, mértani pontossággal készíti. Ehhez sajátos szerszámokra van szüksége. Ezeket is ő találta ki. A bikafejű kehely egyedülálló másolata várhatóan egy hónap múlva készül el.

Az ötvösmester ezzel egy időben különleges, román kori ivókelyheket is készít. A magyar királyok kupicáit piros gránáttal, smaragddal, rubinttal díszíti. A mester évtizedes tudását használja fel a másolatok készítésekor. Azt mondja: már nincs számára lehetetlen. Ez inspirálja.

ronai_kelyhek


Amit akarok, vagy elképzelek, annak akadálytalanul a végére tudok járni. Ez egy rendkívül jó dolog, mert az ember szabadon szárnyalhat, mint a madár. Bármit elkészíthetek - mondta Rónai Attila ötvösmester. És, hogy ezt az érzést mások is megismerjék, egy szakkönyvet ír az ötvösmesterségről.

Tekintse meg az ötvösmesterről készített korábbi anyagunkat is:

Királyi kelyhek

Címkék: nagyszentmiklós, bikafejű, Rónai Attila, edény, kaposvár, kis szines