A „Megy a gőzös Kanizsára” elnevezésű eseményre illusztris vendégeket hívott meg a MÁV Zrt. Az egész napos rendezvényen többször is megállt az emlékmenet. Az állomásokra begördülő gőzöst több helyszínen térzene kíséretében a város polgármesterei fogadták.

vonat

Az esemény házigazdája, Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatójának közreműködésével látványos ceremónia keretében egy-egy emléktáblát avattak fel Székesfehérváron, Siófokon, Balatonbogláron, Fonyódon és Nagykanizsán. A Déli Vasút szempontjából legjelentősebb vasútállomásokon és környékükön – Siófokon és Nagykanizsán – az avatási szertartás és az ünnepi beszédek után a nagyközönséget is érdekes programok várták.

vonat

Siófokon a Déli Vasút történetét bemutató vándorkiállítást, vasúttörténeti filmet és a TRAXX-mozdony kiállítást tekinthették meg a látogatók. Nagykanizsán a VOKE-Kodály Zoltán Művelődési ház Dél-Zala Táncegyüttes, a Pécsi Vasutas Fúvószenekar, valamint a nagyközönség előtt ezúttal nyitott fűtőház várta az érdeklődőket.

A pöfékelve érkező szerelvény befutása után a kocsikból leszállók között köszönthették a helyiek a MÁV legfőbb előljáróit, de az egykor a Déli Vasút vonalaihoz tartozó terüleletek apropóján a horvát és olasz vasúttársaság is képviseltette magát a kanizsai ünnepi programon.

vonat

A nosztalgiavonat az esti órákban érkezett vissza a fővárosba.

Egy kis romantika:

vonat

Bécs Floridsdorf kerületének mozdonygyárában 1917-ben készült mozdony gyakorlatilag kívülről ismerte a fővárosból Nagykanizsára vezető "utat", hiszen tavaly ugyanez az erőgép húzta a Kanizsa-Pragerhof vonalon a nosztalgiavonatot, mely irány 2010-ben ünnepelte másfélszáz éves fennállását.

 

vonat

Címkék: déli partja, kanizs, mozdony, gőzös, balaton, kis szines