Némely becslések szerint negyvenezer magyar fiatal dolgozott az egykori NDK-ban az 1967 május 26-án létrejött államközi szerződésnek köszönhetően. A régi NDK-sokat egy egyesület fogja össze; évente szerveznek találkozót. A magyar fiatalokat külön vonatokkal vitték az NDK-városokba, ahol először nyelvtanfolyamot kellett elvégezniük. Általában betanított munkát végeztek - gyárakban, három műszakban.

Jó kis márka...

Jó kis márka...

- Tulajdonképpen az NDK-ban váltunk felnőtté, mert távol a családi háztól kellett megállni a helyünket, úgyhogy be kellett osztani a fizetésünket. Három műszakban kellett dolgoznunk, spórolnunk. Magunknak kellett mosni, főzni – emlékszik vissza Gergely Márta, az NDK-s Magyarok Egyesületének titkára.

Az egykori NDK-ban dolgozók közül voltak, akik nem jöttek haza.  Nemes Árpád ma már az egyik német kisváros polgármestere. Azt mondja, egyszer még visszajön Magyarországra.

- Az ember nem tudja elfelejteni ezeket a gyökereket, és ha a Jóisten, meg minden lehetőség megengedi, valamikor vissza fogok jönni – vallotta Nemes Árpád.

Retro

A találkozón több százan vettek részt. Sokan nosztalgiából egy kis trabantozásra indultak a Balatonparton, az elhozott régi tárgyaikból pedig retro kiállítást szerveztek.

Címkék: keletnémet, három műszak, NDK, retro, német, kis szines