A világrekord-kísérletet annak ötletgazdája és kivitelezője, Rózsa Gábor vezető séf jelentette be az 50. Balatoni Folklórtalálkozó csütörtöki sajtótájékoztatóján. Egyúttal elmondta azt az örömteli tényt is, hogy kétéves kutatómunka eredményeként megalkották a balatoni halászlé receptjét: dédapáink, dédanyáink receptjeit ötvözték a modern gasztronómiával. Az ősnemes balatoni halakból készülő újfajta halászlé mind állagában, mind jellegében különbözik a szakirodalom által eddig ismert és elismert tiszai és bajai halászlevektől. A rekordkísérlet ennek a receptnek a bemutatója is lesz egyben, amellyel a balatoni embereknek azt a régóta dédelgetett álmát kívánták megvalósítani, hogy létezzen egy, a magyar tenger kiválóságát hirdető halászlé is - fogalmazott az ötletgazda.

Halászlé

Ezt szorozzuk meg hétezer-ötszázzal: annyi fő majd egyetlen bográcsban Lellén

 

A rekordkísérlethez a Halker Kft. - a rendezvény fő támogatójaként - 1500 kilogramm halból készített 750 kilogramm pontyszeletet, valamint az 1300 liternyi alapléhez szükséges alapanyagot biztosít. A cég halfeldolgozó üzeme a rendezvényt megelőző két napban csak a rekordhoz szükséges halak előkészítésén  dolgozik majd. A halászlé egy hitelesített, 4251 literes bográcsban fog a Balaton-parti városban rotyogni.

Jelen volt a sajtótájékoztatón Sebestyén István világrekord-hitelesítő is, aki azt a meglepő tényt osztotta meg a jelenlévőkkel, hogy a magyar világrekord-kísérletek fele ital- és ételkészítéshez kapcsolódik - bizonyítva, hogy a magyar gasztronómiai nemzet.

A lellei folklórtalálkozó, mely keretet ad a világrekord-kísérletnek, az ország egyik legrégebbi hagyományőrző fesztiválja; idén ötvenedik alkalommal, július 22. és 24. között rendezik meg. Tizenkét néptánc- és hét népzenei együttes mutatkozik majd be az ország minden tájáról és a határon túlról. A kísérőprogramok között húsz különböző műsor szerepel, vásároznak a kézművesek, bemutatkoznak a lellei borászok is, esténként pedig táncházakkal, mulatságokkal zárják majd a napot.

Címkék: Balatonlelle, folklórfesztivál, világrekord, recept, halászlé, kis szines