Szigorú ellenőrzés kezdődött Siófokon, a közterület-felügyelők mostantól fokozottan figyelik, hogy betartják-e az emberek a településen májustól életbe lépett új állattartási rendeletet. A változások között a legtöbb a kutyatartókat érinti. Különösen figyelnek arra, hogy a kutyát sétáltatóknál van-e az ürülék összegyűjtésére alkalmas eszköz.

Büntetnek a közterület-felügyelők, ha kiszökik valakinek az állata az utcára. A száz főnél nagyobb rendezvényekre a kutyákat már csak pórázzal, a nagytestűeket pórázzal és szájkosárral lehet bevinni. A Balatonban sehol nem fürdethetők a kedvencek, eddig a szabad strandokon sokan tették ezt meg. Itt szeptember 30-ig sétáltatni sem szabad az ebeket, csak az Aranypart és az Ezüstpart sétányain. A kutyákat bármilyen közterületre csak pórázon és azonosító jellel ellátva lehet kivinni. A közterület-felügyelők a szabályok betartását szigorúan ellenőrzik a jövőben, mint ahogy azt is, hogy a kutyaürülék összegyűjtésére alkalmas eszközök (zacskó, lapát) kéznél vannak-e sétáltatás közben.

kutyák


A szabályozás különbséget tesz a gazdasági haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok között, s ennek megfelelően öt övezetre osztja a várost. Eszerint határozza meg az egyes övezetekben tartható állatok fajtáját és számát. Az ötödik övezet a társasházak köre, ahol az állattartást a házirend is szabályozza, ez akár szigorúbb is lehet a helyi rendeletben előírtnál. Alapesetben díszmadarak, díszhalak, kistestű rágcsálók és kistestű ragadozók mellett a 60 négyzetméteresnél kisebb lakásokban mindössze egyetlen kistermetű kutya - legfeljebb tízkilós - és két macska; annál nagyobb alapterületű lakásban szintén egyetlen eb - ő viszont már termettől függetlenül -  és két macska tartható.

Az előírásokat megszegők ellen szabálysértési eljárást indíthat a hatóság, a büntetés akár 50 ezer forint is lehet.

Címkék: kutyatartás, szabad strand, közterület, rendelet, Siófok, kis szines