400 ezer magyar egy helyen. A pünkösdi csíksomlyói búcsú a magyarság legnagyobb vallási összejövetele. Idén is két magyar vonat megy Budapestről: a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz. 1600 zarándokot visz.

A tévében láttam ezt a csíksomlyói búcsújáratot, és én megláttam ott ezt a szárnyas keresztet, és jött az inspiráció és nagyobbat csinálok - mondja a a szentgáloskéri fafaragó Vitéz Varga Károly.

Ennek a somogyi fából készült keresztnek nagyon nagy szerepe lesz a búcsún. A vonattal érkezők ezután sorakoznak fel és mennek a somlyói nyeregbe. A szentgáloskéri Vitéz Varga Károly faragta.  A keresztet szerdán meg is szentelték. Somogyacsára vitték, hiszen itteni cseresznyefa az anyaga és a hívek is szívesen támogatták az ötletet. Sokan közülük nagy búcsújárók.

A keresztet Bekes József viszi majd a menet élén. "Az embernek vannak lelki kötelességei, a csíksomlyói búcsúra menés is ilyen. És az idén először a két vonat üzenete visz. Az üzenet, hogy egyek vagyunk, mert úgy gondolom, hogy akár Kváron, akár Somogyacsán vagy New Yorkban vagy Kolozsváron ugyanolyan magyar él" - mondja Bekes József, újságíró.

2008 óta egyre többen kelnek útra a Székely Gyorssal, köztük csaknem 100 somogyi.

Címkék: kereszténység, csíksomlyó, zarándoklat, vallás, somogy, kis szines