A melegebb, nedves közeg bizony kedvez a kullancsok szaporodásának, így tavasszal a probléma sokakat érint. E vérszívók a füves, bokros, fatörzses területeken találhatók a legsűrűbben. Rejtőzködő életmódot folytatnak, nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a meleget. Az általuk az állatok vagy az emberek szervezetéből kiszívott vér azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévő különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál.

Milyen betegségeket okozhat ez a nyolclábú? Vírusos agyhártya- vagy agyvelőgyulladást (kullancs-encefalitist), amely kórságok már régebb óta ismertek, és többnyire az ország nyugati és északi megyéiben fordulnak elő. A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról (Lyme borreliosisról) csupán az utóbbi időben hallunk sokat. "Méltán", hiszen az előbbi betegségnél sokkal gyakoribb és az ország egész területén előfordul.

Legjobb védekezés persze a kullancsok kapcsán is a megelőzés. Léteznek speciális kullancsirtók és -riasztók, ezekkel a szerekkel kezelhetjük felsőruházatunkat is, így körülbelül két hétig tartó fokozott külső védelmet biztosíthatunk magunknak. Ne feledkezzünk meg sapkánk, fejfedőnk kezeléséről sem! Érdemes hát fejünket is védeni erdőjárás alkalmával, világos sapkával - s ruházatunk legyen hosszú szárú.

Törekedjünk arra, hogy kikerüljük a kullancsok élőhelyeit, a hűvös, nedves, árnyékos, füves, bokros csalitost és az erdőrészeket, a cserjéseket! Házfalak tövénél és korhadt fatörzsek közelében gyakrabban fordulnak elő ezek a parányi vérszívók.

Az "erdőkerülő" nap végén, és másnap reggel is, tüzetesen vizsgáljuk át a testünket, kullancs után kutatva! Különös gondot fordítsunk fejbőrünk és hajlataink ellenőrzésére. Ruharovancs: a szabadban hordott ruháinkat az újabb felvétel előtt mossuk ki, illetve vizsgáljuk át alaposan, mert kullancs is rejtőzhet benne kullancs.

E vérszívók elleni permetezésre a március végi és április elejei, illetve az augusztusi-szeptemberi időszakot javasolják a szakemberek.

Címkék: Lyme-kór, patika, riasztó, kullancs, egészség, kis szines