Medvehagyma krémleves rozscipóban, medvehagymás juhtúrós penne kemencében sütve, szalonnás csirkerolád medvehagymás kecskesajttal töltve. Ilyen ételek is készülhetnek a tavasz első gyógynövényéből. Már vannak olyan éttermek, ahol rendszeresen használják Somogy legkedveltebb gyógynövényét: a medvehagymát. A leveleket olajban tartósítják, így egész évben friss marad.

A kirándulóknak kenik a kenyeret a Tókaji parkerdőben. A medvehagyma túrán minden ekörül a növény körül forog. Még méz is készülhet a növény virágából.  Több mint 50-en vágtak neki a medvehagyma felfedezésének. A résztvevők a tavasz első növényeivel, az odvas keltikével és a salátaboglárkával is megismerkedtek a túra során. A kisebbek már jól ismerték a növényt. Voltak, akik még csak most ismerkedtek ezzel a sokoldalú növénnyel.  

Egy kaposvári lakos Murányi Erika szerint: Én még sosem ettem és nem is láttam, hogy milyen, a 8 éves kislányom mesélte, hogy milyen, úgyhogy ez nekem is új és meg is kóstolom. Tényleg olyan, mint a fokhagyma.  Az íze viszont kellemesebb, és a sokkal több hatóanyagot tartalmaz, mint a fokhagyma.

Ferencziné Fogara Éva szintén kaposvári lakos azt mondta nekünk: Immunerősítő. Sokkal erősebb, magas a C-vitamint tartalma. Erősebb, mint a fokhagymáé. A fokhagymának is erős vértisztító hatása.

Szakemberek azt tanácsolják, hogy a levelet mindig szagolják meg, mert könnyen össze lehet téveszteni a gyöngyvirágéval, aminek a levele mérgező.



Címkék: medvehagyma, tókaji parkerdő, fűszer, túra, kis szines, kaposvár