Történelem órán röpdolgozatra készülnek a nebulók. Manapság a számonkérések alatt a tanárok már nem az apró betűkkel teleírt cetlikre és a padban eldugott füzetekre vadásznak. A diákok is haladnak a korral. Napjainak a mobiltelefonokban lementett PDF formátumú elektronikus jegyzetek illetve a headseten keresztüli súgás a bevett trükközési eljárás a tanulóknál.

Azonban a pedellusok is lépést tartanak a technika fejlődésével. A Toldi lakótelepi Iskola biológia szakos tanára, Héra Zoltán  a dolgozatkérdések mellett mobiltelefon detektorral felszerelkezve érkezik az órára. Nem az eszközt szoktuk észrevenni, hanem a szándékot, a viselkedés megváltozását. Ráadásul akiket régebb óta tanítunk, azoknál már azt is tudjuk, hogy reagál a dolgozat átvételekor, hol tart félidőben a gesztusaiban, rémületében, örömeiben - mondja Héra tanár úr.

A mai fiatalokat a szakirodalom digitális bennszülötteknek nevezi. Fura elnevezés egy még furább generációra gondolhatjuk, azonban a mai fiatalok már szinte ösztönösen tudják az új kor vívmányait. Az mp3 az internet, a digitális videók és közösségi oldalak mind megszokott és bevett részei az életüknek.

A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ tanítója és gyógypedagógusa, Klenovitsné Zóka Tünde szerint: a digitális bennszülöttek új kihívások elé állították a digitális bevándorló pedagógusokat, hiszen ezek a gyerekek mások, mint ezelőtt 10-15 évvel ezelőtt voltak. A mai tanárok csak ismerkednek és próbálnak alkalmazkodni azokhoz a technikai információkhoz, amiket a mai gyerekek olyan természetességgel használnak, mint egy bennszülött az íját. A Bárczi iskolában frissen elkészült tanulmányból az is kiderül, hogy nem csak ilyen és ehhez hasonló újdonságokkal kell megküzdeniük a fiatal elmék szobrászainak. Vannak indigó, kristály, csillag, hátrányos helyzetű, magatartászavaros, és kivételesen tehetséges gyerekek is. Egy mai pedagógusnak ezzel a sokszínűséggel kell tudni bánni a korábbi jó és eleven gyerek szemlélettel szemben.

A Bárci Gusztáv Módszertani Központ igazgatónője,  Benczéné Csorba Margit szerint el kell fogadni a változásokat és alkalmazkodni kell hozzájuk. ”Szó esik mindenféle gyerekekről, X,Y,Z generációról, az én generációm a bébibumm generáció, az előttem lévő a veterángeneráció volt- tette hozz az igazgatónő. Tehát az eszközök és az elnevezések újak azonban a puskázó diák és az őket fülön csípni vágyó tanárok harca örök.

Címkék: tech, modern, puska, diákok, iskola, kis szines