Tízszer annyi az asztmás beteg Somogyban, mint tíz évvel ezelőtt.

- Maga a hajlam nagyon gyakori. 10 embernek legalább 3-4nél ki tudunk mutatni allergiát, maga a betegség, hogy kinél nyílvánul meg a statisztikák alapján 2-5 százalékra tehető - mondta Major Tamás osztályvezető főorvos.

Az asztma leggyakraban allergiából alakul ki. Martin 9 hónapos kora óta küzd az aszmával. Hétévesen már hozzászokott a naponta többszöri hörgőpipa használathoz. Kristóf egykorú vele, ő naponta többször sóoldat párologtatásával könnyíti légzését.

- A sós klíma a levegő mindneképpen segít a hörgőkben felgyülemlett váladék kiürítésében. Fizikai hatásánál fogva nevezzük ezt ozmózisnak, egy olyan környzetet biztosít, hogy a betegek jobban megszabadulnak a váladéktól, jobb a légzésük és kevés az allegrén a sós környzetben - tette hozzá Major Tamás.

A főorvos hozzátette: a gyógykezelés nem válthatja ki a gyógyszeres kezelést, de az életminőséget javíthatja. Ezért is hoztak létre Nagyberkiben egy sószobát. A gyerekek minden héten kétszer az egykori konyhában töltenek egy órát. Négyes csoportokban körülülik a a sótartályokat. A szülők eleinte kétkedve fogadták az új kezdeményezést, majd egyre többször engedték a sószobába gyereküket.

- Későbbi elképzelésünk az, nem csak óvodás gyerekek, hanem a településen élő még nem óvodás, vagy már nem óvodás gyerekek jöhetnek ide, persze térítésmentesen - mondta Pinkócziné Lékó Erzsébet a Nagyberki Óvoda vezetője.

A légzőgyakorlatok mellett Jákob hat fia is helyet kapott.

Címkék: Major Tamás, Vinkócziné Lékó Erzsébet, sóbarlang, kis szines