A „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyt 1994-ben kezdeményezte a turisztikai szakágazat azzal a céllal, hogy elősegítse a kulturált, vendégváró településkép kialakítását. A verseny azóta Magyarország egyik legsikeresebb mozgalmává vált, amely az elmúlt több mint másfél évtizedben a települések kétharmadát képes volt megszólítani, évente mintegy kétmillió embert.
A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban hozta létre a Rozmaring Díjat. A díj odaítélésének alapfeltétele, hogy a vendéglátóhely olyan településen legyen, amely benevezett a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenybe. A Rozmaring Díj elnevezés egyrészt utal arra, hogy az elismerésnek a gasztronómiához is köze van, hiszen a rozmaring a magyar konyha egyik kedvelt fűszernövénye is. A díjat azok a vendéglátóhelyek kaphatják meg, amelyeknek éttermi kínálata magas színvonalú, és ezzel párhuzamosan környezetük rendezettsége, növényekkel és virágokkal való díszítése különösen igényes.
Az elismerést minden turisztikai régióból évente csak egy étterem kaphatja mag. A díjak odaítélésre a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságai tesznek javaslatot.
A 2010. évi Rozmaring Díjak átadására március 3-án, az Utazás Kiállítás megnyitóján került sor. A díjakat Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át. A Rozmaring Díjat az alábbi éttermek nyerték el:
-    Balaton régió: Kistücsök Étterem, Balatonszemes
-    Budapest-Közép-Dunavidék régió: Zila Kávéház és Étterem, Budapest
-    Dél-Alföld régió: Halászcsárda, Szeged
-    Dél-Dunántúl régió: Somogy Kertje üdülőfalu, Bonnya
-    Észak-Alföld régió: Karikás Vendéglő, Hajdúszoboszló
-    Észak-Magyarország régió: Várvendéglő, Sárospatak
-    Közép-Dunántúl régió: Sümegi Várcsárda, Sümeg
-    Nyugat-Dunántúli régió: Tornácos Panzió és Étterem, Hegykő
-    Tisza-tavi régió: Fehér Amúr Halászcsárda, Poroszló

Címkék: rozmaring, vendéglátóhely, díj, kis szines