Az akácvirágokat leverte a vihar. A sok esõ miatt megcsappant a nektár. A májusi hidegben nem gyűjtöttek a méhek. A rengeteg csapadék és a belvíz miatt több száz milliós veszteségük volt tavaly a méhészeknek. Felannyi mézet állítottak elő, mint tavalyelőtt. Most reménykedve közelítik a méhészek a hőmérőt. Azt mondják, az embernél már csak a méhek várják jobban a tavaszt. 14 fok alatt ugyanis nem bújnak elő. Most kritikus időszakot élnek át.

- Ilyen hidegben a kirepülő méhek nagyon sok energiát fordítanak arra, hogy a saját testhőmérsékletüket fenntartsák, és közülük nagyon sok kint marad. Kicsalogatja őket a napfény, de ez elég nagy kockázattal jár számukra - mondta Nagy Csaba megyei szaktanácsadó.

Február végén már ki szoktak repülni. Az öregeket már kidobálták maguk közül.

- Az utódokat már nagyon kellene nevelni, mert az áttelelő állomány az folyamatosan öregszik, az március vége, április elején ugye elhullanak az áttelelő méhek, és ha nincs új generáció, akkor összeomlik a család - mondta Petrus Lajos a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület elnöke.

Virágpor még nincs, abból élnek amit bekészítettek maguknak. Illetve a gondos méhész a kifogyott készleteket cukorral pótolja. Ami viszont hiánycikk az országban. Ha van, akkor is borzasztóan drága. Felröppent a híre annak, hogy a hiányzó készletet nádcukor behozatallal pótolja az ország. Ez azonban nem segít a méhészeknek.

- Az a gond a nádcukorral illetve az egyszikű cukrokkal, hogy a cukroknak egy másik izomer csoportjába tartoznak, amit ki lehet mutatni, és hogyha netántán bekerülnek a mézbe, akkor teljesen idegen anyagként lehet őket kimutatni - tette hozzá Nagy Csaba.

Ez megváltoztatja a méz kémiai szerkezetét és ez ronthatja a magyar méz hírnevét. Néhány méh a hideg ellenére kimerészkedett. Megszomjaztak a nagy kaptármunkában. A méhészek szerint ez azt jelenti, hogy hamarosan tényleg megérkezik a jó idő.

Címkék: Nagy Csaba, kaptár, méh, méhész, méz, kis szines