flash1

Nyugodt napnak indult a szerda az egyetemen. Beszélgető, órára váró hallgatók töltötték meg a folyosókat.  Dél körül azonban rémület töltötte be az épületet. Egy lány rettenetes köhögés közepette esett össze. Vagy huszan siettek a segítségére. Egy pillanattal később pedig mindenki rájött, ez mégsem az, aminek először gondolták...

flash3

A lányt körülállók egészségügyi maszkot vettek elő és húztak az arcukra, miközben olyasmiket kiabáltak, hogy: „Meghalt? Biztos H1N1! Meneküljünk, nehogy mi is elkapjuk!” Majd pánikszerűen, sikítozva rohangálni kezdtek fel-alá a folyosón. Aki kicsit jobban figyelt, már az elején észrevehette, hogy valami készül. Ez a húsz tanuló feltűnés nélkül, kis csoportokban szivárgott a helyszínre, de mind ugyanazt az újságot olvasták. Többen pedig kamerával rögzítették az eseményeket. Mikor a lány összeesett, ők rohantak hozzá, újságaikat eldobálva. Ezután vették föl a maszkot, és játszották el a pánikhelyzetet. Aztán egyszer csak az ájult lány felállt, s mintha mi sem történt volna, nyugodtan elsétált a helyszínről. Társai pedig ugyanígy, a maszkot levéve indultak a dolgukra, hátrahagyva az újsággal beborított színteret.

flash2

A többiek meglepetten nézték végig a kis színjátékot. Sokan felháborodtak, szerintük rossz, ízetlen tréfát űztek velük diáktársaik. Tréfáról azonban szó sem volt. A harmadéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók feladatul kapták, készítsenek egy flash mobot az iskola területén.

A harmadévesek ezzel az akcióval arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy néha a média nagy ügyet csinál olyan dolgokból, amik valójában nem is annyira nagyok, ezzel pedig pánikot idéz elő az emberekben. Arra, hogy néha jobb utánajárni bizonyos dolgoknak, átgondolni azt, amit látunk, vagy olvasunk, hisz nem minden az aminek látszik, vagy aminek mondják.

A flash mob, vagy magyarul villámcsődület, viszonylag új jelenség. Csoportosulás, mely hirtelen jön létre, a résztvevők valami szokatlan dolgot csinálnak, majd ugyanolyan hirtelen fel is oszlanak. Célja a figyelemfelkeltés, az emberek elgondolkodtatása.

 

 

Szerzők: Lengyel Lilla, Lengyel Balázs

 

Címkék: flash mob, campus, egyetem, Kaposvár, kis szines