A kaposvári madárbarátok a fészekodúkat ellenőrzik. A félkész fészkeket is.

- Itt látszik madárürülék, éjszakánként most télen bent éjszakázott a madár, tehát bent aludt.

Sőt, úgy tűnik, egy harkály is szeretett volna bemenni, de nem fért be a lyukon. Ez abból látszik, hogy megpróbálta kibővíteni a bejáratot. A természetben ugyanis a harkály készít odúkat, amiket az énekesmadarak elfoglalnak. Mivel a parkokban nincsenek korhadt fák, a madárbarátok vették át a harkályok szerepét, és készítettek lakhelyet a madaraknak. Sőt, a költés előtti időszakban a takarítást is ők végzik.

- A madaraknak jó, ha új odúban tudnak költeni, mert az előző évi parazitáktól így megszabadítjuk őket az előző évi fészekanyag kidobásával - mesélte Geibl Krisztián a Magyar Madártani Egyesület Kaposvári Csoportjának tagja.

Dánielt nagyon érdekli a természet. Sokat szokott kirándulni és a fotózni. Érdeklődve hallgatta a madarakról a tudnivalókat.

- Nem tudtam, hogy ki kell takarítani, meg azt sem, hogy meg lehet nézni a fészekben lévő madarakat, mert azt hittem, hogy akkor a szülő otthagyja és elpusztulnak a kismadarak - mesélte Ratkóczy Dániel.

Péntektől tiszta, új otthon várja a kaposvári madarakat, akik néhány hét múlva valószínűleg újból telehordják a fészküket.

Címkék: fészekodú, tisztítás, madár, Kaposvár, kis szines