Több órán át szivárgott a gáz a kaposvári Széchenyi téren. Egy munkagép átvágott egy gázvezetéket. A tavalyi balesetnél a tűzoltók és az E.ON munkatársai közösen hárították el a vészhelyzetet. Tavaly majdnem 300 ilyen eset történt az országban. Ez történik, ha berobban a gáz egy hasonló esetnél. Ez pedig akkor, ha felrobban egy nyomásszabályzó gázszekrény. Mindezt a szerdán átadott nagykanizsai tanpályán mutatták be az E.ON szakemberei. Itt közösen gyakorolnak majd a tűzoltókkal. A cél az, hogy élesben szerezzenek tapasztalatokat a vészhelyzetekről. Somogyi tűzoltók is megfordulnak majd itt. Ez segít a felkészülésben.

- Az esetek 80%-a olyan, amikor gázvezetéket sértenek meg az építkezések során, a másik, a veszélyesebb, amikor belső térben gázszivárgás történik, ennek a technikáját gyakorolni kell, hogy ne legyen a kár nagyobb annál, ami bekövetkezett, másrészt a saját kollégáink élete is veszélyben van - mondta Heizler György a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Az E.ON vezetése és a megyei katasztrófavédelmi igazgatók ma együttműködési megállapodásokat írtak alá.

- A legtöbb szakemberünknek legyen az villamos, vagy gázos szakember, az a legnagyobb hiányossága, hogy nem tapasztalták meg élesben azt a helyzetet, amikor berobban a gáz, és áramütés éri őket. Sokkal jobb, ha ezt egy tanpályán, szabályozott körülmények között, kockázatmentesen meg lehet mutatni Gelencsér Lajos ügyvezetője.

A katasztrófavédelem és az E.ON vezetői ezentúl közösen készülnek fel arra is, hogy elhárítsák az extrém időjárási körülményekből fakadó károkat.

Címkék: Nagykanizsa, Heizler György, E.On, katasztrófa, kis szines