csekk

Ilyen boldogan még nem jött a postára Erzsébet „sárga csekket” feladni. Részletfizetési kérelmet erre az összegre biztosan nem kell kérnie. 2 forintról érkezett ugyanis a számla.

- Megnéztem, hogy mégis mit számoltak fel, vagy mi ez, és akkor 1 Ft 73 fillér, azt kerekítették 2 Ft-ra, nem hittem a szememnek - mesélte Fülöp Istvánné.

Mindjárt kiderül. Most legfeljebb a sorban állás miatt bosszankodhat. Erzsébetnek a kerekítés szabályai szerint nem kellett fizetnie semmit. A szolgáltatónak viszont volt költsége a csekk postára adásával. Számoljunk egy kicsit. Egy 30 gramm alatti, nem ajánlott levelet 90 forintért kézbesít a posta. A levélpapír és a csekk nyomtatása legalább ugyanennyi. Ráadásul a mobilszolgáltató is fizet a csekk után a postának. Minimum 260 forint költsége volt a 2 forintos csekkel. De érdemes komolyan venni, ha komolytalannak tűnő összegről kapunk számlát. Ha nem jövünk el a postára, hanem a kukába hajítjuk a csekket, biztosan késedelmi pótlékot számolnak fel.

- A tartozást meg kell fizetni. Persze az nem mindegy, hogy 2 vagy 10 Ft lesz ez a tartozás, és hogy ennek mennyi lehet a végeredménye, amikor már a különféle rárakódott költségekkel keresik meg a vállalkozások - mondta Novák Ferenc a Somogy Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke.

Novák Ferenc azt is hozzátette: előfordult, hogy tizenegynéhány forintos tartozása volt valakinek, amit nem fizetett be, végül már több ezer forintra rúgott, követelésbehajtó céget is küldtek hozzá. Megkérdeztük a szolgáltatót, ahol azt mondták: a számítógépes rendszer nem tudja kiszűrni az 1, 2 forintos tartozásokat, így azokat is komolyan kell venni, különben megsokszorozódhat a befizetendő összeg.

Címkék: Fülöp Istvánné, Novák Ferenc, szolgáltató, csekk, fogyasztóvédelem, kis szines