Mint oly sok mindennek, ennek a napnak is egyházi gyökerei vannak.  Szent Bálint Terni püspöke volt a 14. században. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. Bálint a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. Ez a legenda egyik magyarázata. A másik, hogy Bálint hite erejével visszaadta egy vak leány látását. A püspököt keresztély hite miatt kivégezték, de mielőtt a vesztőhelyre vitték volna, üzenetet küldött a lánynak. Ez a Valentin-napi üzenetküldés eredete.
Hogy a legendából mi igaz, mi sem, nem tudni, ám az bizonyos, hogy Szent Bálint napján (angolul Valentine's Day, amely az angol név közvetlen átvétele miatt hazánkban is mint Valentin Nap vált ismertté) a szerelmesek megajándékozzák egymást.
Még egy kis érdekesség. A Valentin Nap egyáltalán nem újkeletű ünnep – bár sokan annak tartják. A Szent Valentin Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban.
Azóta szerte a világon megünneplik, persze, mindenütt másként, és van. ahol máskor. Finnországban a szerelmesek és egyben a barátok napja Ystävänpäivä. Vagyis nincs külön lamúr nap, ahogy az észtek is egyszerre ünneplik a barátokat és szerelmeseket.
Brazíliában egyszerűen nem ilyenkor ünneplik a szerelmesek napját, hanem júniusban, a házasság védőszentjének névnapja környékén. Mert hogy februárban esetleg ütközne a Karnevállal, ami inkább a túlfűtött testiségről, buja életörömről szól, mintsem a romantikus szerelemről.
A zsidó kultúrában a szerelmes vallomások napja nyár közepén van, augusztus 15-e tájékán. Sokan ilyenkor teszik fel a nagy házasságkérő kérdést, vagy adnakapró ajándékokat, küldenek üdvözlőkártyát.
Az iszlám tiltja a nyugatról jövő szerelmi Valentin napi ünneplést és ajándékadást. Iránban viszont szinte ugyanerre a napra esik a szerelmesek ünnepe.
Dél-Koreában a nők csokit adnak a férfiaknak február 14-én, a férfiak pedig édességgel viszonozzák a kedvességet (fontos, hogy az édesség viszont nem lehet csokis).
Japánban jónéhány nő február 14-én csokit ad férfi kollégáinak, cserébe március 14-én, a Fehér Napon csokit, esetleg ékszert vagy alsóneműt kap.

A Valentin Napnak Magyarországon is vannak gyökerei, de valóban csak néhány évtizede, 1990-től ünneplik a szerelmesek ünnepeként február 14-ét. Bár ez a nap valóban a szerelemről, a romantikáról, az érzelmekről szól, sokkal inkább, mint az "anyagi javakról", azért az apróbb ajándékoknak mindenki örül.
Ám aki egy kicsit bűkezűbben szeretné ünnepelni Balentint, egy elegáns, szép, vagy éppen tréfás fehérneműnek mindenki örül. Jó ötlet lehet még mondjuk egy finom parfűm is. Sokan kimondottan erre a napra időzítik, hogy megkérjék kedvesük kezét, s ilyenkor persze a leggyönyörűbb és legemlékezetesebb Valentin-napi ajándék a karikagyűrű...
Persze, nem ez az általános. Inkább az a jellemző, hogy a szerelmesek édességgel, csokoládéval, kis plüssfigurákkal, apró kedvességekkel lepik meg egymást. Elmaradhatatlan kelléke a szerelmesek napjának a virág. Egy szál, vagy egy egész csokor, az tulajdonképpen mindegy is. A lényeg, hogy ezzel nem lehet tévedni, nincs olyan hölgy, akinek ne szerezne örömet. A klasszikus szerelmesek-napi virág természetesen a rózsa, de egy tavaszi csokor is csodálatos meglepetés – különösen hogy a zord tél végét juttatja eszünkbe.


És még ennyibe se kerül, viszont annál kedvesebb ajándék egy szerelmes üzenet. Nos, ehhez is adunk néhány ötletet.


Szeress szívből mint a patak,
mely magas hegyek csillagaiból fakad.
S ha szerelmed hű és igaz,
cserébe mély szerelmet kapsz!


Gyönyörű szemedbe kedvesem csodálatos csilingelő csengők csilingelnek csendesen.
Látni nem lehet talán hallani sem, és csak az látja és halja ki úgy szeret mint és kedvesem.

Veled az éj gyorsan múlna el, de nélküled minden perc örökkévalóság!

Várom már a szavaidat, szemeid mámorító színét,
várom már az illatodat, s akarom csókjaidnak ízét!!

Vannak olyan zugok az emberek szívében, amelyek még nem élnek. Azért költözik beléjük a szenvedés, hogy életre keljenek.

Valakit szeretni, annyit jelent: mint egyedül gyönyörködni olyan csodában,
amely mindenki más számára láthatatlan!

Valaki titokban rólad álmodik, valaki rólad szövi legszebb álmait.
Valaki szemében miattad könny ragyog, hidd el ez a valaki én vagyok.

Valahol messzi távol, valaki szíve érted lángol!
A nevedet egy szív hűséggel őrzi, ha te is szereted válaszolj Neki!

Ha a puszik esőcseppek, egy tengert küldök.
Ha az ölelés falevél, egy erdőt küldök.
Ha a szeretet egy pillanat, az örökkévalóságot küldöm NEKED!

Ha az égen lemegy a nap,
te akkor is az eszembe vagy!
Te vagy reménységem csillaga
és csillag nélkül sötét az éjszaka!

Szeretlek, mert ilyen vagy.
Szeretlek, mert enyém vagy.
Szeretlek, mert társam vagy.
Szeretlek, mert szeretlek!!


Pici erdőben pici nyuszi,
pici szádra pici puszi.
Egy bűnöm van, nem nagy vétek?
Két szó az egész: SZERETLEK TÉGED!


Azt mondják, szerelembe esni csak egyszer lehet. De ez nem igaz. Én minden egyes alkalommal szerelembe esek, mikor Rád gondolok.

Féltelek!!! Ha tehetném
vigyáznám minden léptedet.
Vigyáznék rád, mint egy angyal.
Hisz Te vagy, ki már akkor hiányzik, mikor ébred a hajnal!!!


Elvitted tőlem a napot, a holdat és minden csillagot.
Többé szivárványt sem láthatok, nem mámorítanak illatok.
Nélkülük még elvagyok, de nélküled én meghalok.

Címkék: ajándékok, üzenetek, szerelem, Valentin, kis szines