Zsuzsi, Karcsi és Sárika rackajuhok, a Harák család hobbiállatai. Egy német ismerőstől kapták őket. Ám a család szerint megszelídíthetetlenek. Pedig Harákék terápiás célból egy fekete bárányt is vettek közéjük.

– Mi azt gondoltuk, hogy ezen tudunk segíteni, ezért hoztunk hozzá egy más fajtát – mondja Harák Ágnes. – Egy nagyon bátrat. Egy úgynevezett okos kost. Hogy majd ő megtanítja nekik azt, hogy az emberrel bizalmasabbak is lehessenek.

Egyelőre nem sok sikerrel: a rackák nem olyan szelíd állatok, akiket meg lehet simogatni. Nomádok. És ezt a tulajdonságukat úgy látszik, meg is fogják őrizni a házi tartásban is.

Ez a régi magyar juhfajta eredetileg a honfoglaló magyarok állata volt, majd később az alföldi birkapásztorok is tenyésztették. Az 1700-as években 120 ezer rackajuhot is eladtak külföldre a magyarok.

Azonban már a múlt században kipusztulófélben lévő fajtának tartották, ezért védett őshonos állatfajtának nyilvánították. Harákék tehát Zsuzsi, Karcsi és Sárika "személyében" nemcsak háziállatokat, hanem értéket őriznek. Azt mondják: a fajta fenntartása érdekében tenyészteni is szeretnék őket, előbb azonban hátas bárányt kell nevelni belőlük.

Címkék: ősmagyar, kipusztuló, szelidít, racka, kis szines