Átalakítják a leromlott, 60-as években épült segesdi kultúrház és könyvtár épületét.  Humán szolgáltató központ lesz a helyén. A több mint 240 millió forintos beruházás nagy részét az unió támogatja. Az önerőt hitelből és önkormányzati támogatásból biztosították. A létesítményt márciusban adják át.
Liber János önkormányzati képviselő elmondta: régi vágyuk volt, hogy az összes működő intézmény –  akár orvosi rendelő, fogorvosi szolgáltatás, védőnői szolgáltatás, idősek klubja – egy helyen, lehetőleg a falu centrumában legyen.
A könyvtárat a múzeum épületének felső szintjére költöztetnék át. Erre is pályáznak. 10 millió forintra lenne szükségük.
Belül már teljesen felújították a segesdi általános iskolát. Az elmúlt években több mint 100 millió forintból korszerűsítették a tantermeket. Kompetencia alapú oktatás indult és informatika termet is kialakítottak. Hamarosan pedig laptopokat is használhatnak a gyerekek. A három programra csaknem 50 millió forintos uniós és hazai támogatást nyertek. Az iskola külső felújítására azonban már nem jutott pénz.
Péntek Vincze iskolaigazgató szerint ez csak pályázati forrásból lehetséges, mert erre saját forrás nem áll rendelkezésre.
A gyerekeknek ösztöndíj program indult. Egy képviselő teljes tiszteletdíját, a polgármester pedig tiszteletdíja egy részét ajánlotta fel erre a célra.
Péntek László polgármester azt is elmondta:  egyre több a hátrányos helyzetű gyerek, akik szüleinek gondot okoz a tanulás finanszírozása.
De már újabb terveket is megfogalmaztak. A polgármester szerint a legnagyobb feladat, amibe most belefogtak, a szennyvízcsatornázás- Ez egy 950 milliós beruházás. 17 éve nem nyertek támogatást erre a célra, most talán megvalósul ez a terv is.


Címkék: fejlesztések, csatornázás, Segesd, pályázat, kis szines