Az önkormányzat a Deák Ferenc sétány mentén az Arany János utca végéig terjedő területen, az Aranyparti Vízmű- móló két oldalán, illetve a Zichy M. utca végétől nyugatra eső területen rendelte meg a tisztító nádvágást. Amennyiben folytatódik az aratás szempontjából kedvező időjárás, a héten végezhetnek a feladattal. Az értékesítésre alkalmatlan, rossz minőségű nádat a somi hulladéklerakóba szállítják.

A tisztító nádaratásnak a vízminőség javításában és az ökológiai egyensúly fenntartásában van kiemelkedő szerepe. Téves az a feltételezés, hogy a nádvágás a növényszigetek eltűnését eredményezi. A nádassal borított vízfelület nagysága nem csökken, sőt inkább növekszik és erősödik a beavatkozás hatására, a vágott, jó minőségű, sűrű nád pedig a part mechanikai védelmét is jobban ellátja, mint az elhajlott, vízben rothadó szárakkal keveredő, részben pusztuló állomány.

A környezetvédelmi előírások szerint február 15-ig dolgozhatnak a tavon a nádvágók, mivel akkor kezdik meg a fészekrakást a nádasokban tanyázó, legkorábban költő madarak.

(Forrás: www.siofok.hu)

Címkék: nádaratás, környezetvédelem, Siófok, kis szines