Az ország 3700 általános iskolájából lehetett titkos szavazással jelölni a szakmai múlt és kimagasló vezetői munka alapján. Az egyik tankönyvkiadó által alapított íjat az országban 15-en kapták meg. Köztük, Medgyesi Irén.
Nem csak az igazgatói irodából irányítja a gyerekek sorsát, Medgyesi Irén, igazgatónő. Gyakran látogatja az osztály termeket. Már a legkisebbek is tudják: bizalommal fordulhatnak Irénke nénihez. Kedvessége ugyanis mindenkit meggyőz: jó itt tanulni. Mikor belép a picikhez, rögtön jelzik: látták a tévében és tudják: valami nagy dolog történt. Még meg is tapsolják. Hogy mért kapta a díjat, még nem értik. Azt végképp, miért vannak ők is benne a díjban. Amikor az igazgatónőről kérdezem őket, szépnek, aranyosnak nevezik. Olyan érzésünk van: ezek a diákok szívesen emlékeznek majd egykori iskolájukra. A kedvességgel ugyanis a tanulás iránti szeretetük is megnő. Részükről ennyi a titok nyitja.
Irénke, néni, ahogy a gyerekek nevezik, 36 éve végzett a jászberényi tanítóképzőn. Alsó tagozatos és orosz nyelv tanítóként. Kistarcsán tanított, ahol élete párját is megismerte. Az ismeretségből kaposvári utazás lett. 1976-ban a mai pécsi utcai általános iskola elődjében, az akkor Vöröshadsereg úti iskolába vették fel. Majd 1980-tól napközis nevelő, majd igazgatóhelyettes a Kinizsi iskolában. 4 éve az iskola igazgatója.
Coméniusz minősített szaktanácsadó. Projekt tervezői, dráma-játék vezetői képesítése mellett támogatta a tehetséggondozást, a tanórán kívüli sportot, az elődje által elindított számítógépes oktatást. Már első osztálytól ismerkednek itt a gyerekek a géppel. Figyeli a pályázatokat, keresi a tanulásban legcélravezetőbb módszereket. Családias iskola kialakítására törekszik, csupa szeretettel, békével, hogy szeressenek a diákok idejárni.

Irénke sokak példaképe lett. Egykori diákjai is ajánlották a díjra. Többen már kollégák, akik még mindig érzik azt a szeretetet, azt a békét, amit útravalóul kaptak a tanítótól tarisznyájukba. A 29 fős nevelőtestület titokban szervezte az ajánlást. Úgy érezték: vezetőjük
néha erő felett tesz az iskoláért, értük és a gyerekekért. Önkormányzati és szakmai ajánlások után siker koronázta kezdeményezésüket. Az értékelés szerint: „Kiváló tanítóból lett intézményvezető. Életét a nevelés ügyének, kedves iskolája felemelésének szenteli. Kimagasló felkészültsége, igényessége, mélységes dinamizmusa, folyamatosan tetten érhető a mindennapokban. Hatására többen is a pedagógus pályát választották.”
Az igazgatónő azt mondja: 36 év alatt több ezer gyermek életét irányította. A jövőben is ezt teszi majd, ilyen nagyszerű kollégákkal, lelkesen, szeretettel, mindenféle díj nélkül.

Címkék: tankönyvkiadó, Meggyesi Irén, igazgató, elismerés, kis szines