Gruber Attila kérdésünkre elmondta: többen megkeresték őt is, és a helyi polgármestert is azzal, hogy a Sió csatorna egyik zsilipje – a nyugati oldalon levő hajózsilip – már egyáltalán nem működik, a másik oldalon levő nagyzsilip pedig megdőlt. Pontosabban eltér a szintje a függőlegestől, déli irányba. Vélhetően a felázott talaj, a folyamatosan magas vízszint és az emiatti nyomás okozta, illetve egy furcsa természeti képződmény: a hirtelen melegedéstől kristály-szerűen szilánkosra tört a Balaton jege és ez be tudott jutni a zsiliphez. A dőlést egyébként onnan vették észre, hogy az angolnacsapdák szorulnak. A képviselő azért fordult a BFT-hez, hogy mielőbb vizsgáltassák meg, szükség van-e esetleg felújításra, megerősítésre, hogy nagyobb baj ne lehessen.

 

 

Pécseli Péter, a balatoni vízügyi kirendeltség vezetője a Kapospontnak elmondta: nincs ok aggodalomra. A zsilip a normális értékeken belül mozdul. Egyébként minden ekkora beton műtárgynak van egyfajta mozgása. Ők minden ősszel és tavasszal végeznek méréseket – ez, miután ISO rendszerben működnek, kötelességük is – , és semmi aggasztót nem találtak.

 

Persze, ez nem jelenti azt, hogy ne volna szükség folyamatos felújításra. A zsilip már valóban nem mai építmény, 1947-ben épült. 2006-ban készült egy felmérés, hogy mennyibe kerülne a teljes felújítása, akkor ez 1,5 milliárd forint lett volna. Mai értéken nagyjából 2-2,2 milliárd. De a zsilip állapota alapján ez nem volt sürgető, halaszthatatlan feladat. Ha a teljes rekonstrukció nem is valósult meg, 2008-ban felújították a betonszerkezetet és a zsilip acél mozgató szerkezetét.

 

 

 

Címkék: elmozdult, megrongálódott, vízállás, zsilip, kis szines