Gál Lajos, a szervezet elnöke, s mint érintett település, Gyenesdiás polgármestere elmondta: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavaly decemberben tette közzé felhívását, miszerint felülvizsgálja a Balatonon, valamint a Velencei-tavon létesített, illetve létesítendő kikötők és egyéb vízi létesítmények bérleti és mederhasználati díjait.

- Amellett, hogy egyébként is költséges a létesítmények fenntartása, működtetése, a tervezett díjak ezenfelül elfogadhatatlanul nagy terhet rónának az érintettekre - tette hozzá. Az elnök hangsúlyozta: a balatoni vitorlás egyesületek és csónakkikötők ezt a terhet már nem tudják felvállalni és teljesen ellehetetlenülnek.

A jelenleg érvényes területhasználati kategóriákat nézve például a kikötői parti létesítmény, építmény elhelyezése, tereprendezés nélkül, a jelenlegi javaslat szerint 72 forint lesz négyzetméterenként évente, a kikötői védett víztér használata pedig 311 forintra nő. Ez az emelkedés 9, illetve 38-szoros növekedést jelentene az előző, tízéves bérleti szerződésekhez képest, melyekben egységesen 8 forintos négyzetméterenkénti kategóriában szerepelt e két tétel.

- Levélben fordultunk az MNV Zrt.-hez. Kérjük, hogy hagyják meg a részenkénti megosztás szerinti számítást a vitorlás- és csónakkikötők vonatkozásában, illetve tartsák meg a régi négyzetméter-számításokat.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere szerint is fel kell emelniük a szavukat a településeknek a megemelkedett mederdíj ellen. A vitorláskikötőket bérlőknek ugyanis már most is borsos összeget kell fizetniük kikötői bérleti díjként, amit alig tudnak kifizetni. A megemelt mederhasználati díj még ezen felül terhelné őket. Hozzátette: az MNV, bár a díjat emeli, a feladatokat az önkormányzatokra testálja. Például a mederkotrást is a településeknek kell elvégezni.

Kenéz István balatonlellei polgármester elmondta: a balatoni önkormányzatokkal karöltve ők is ellenzik a megemelt mederdíj bevezetését, amennyiben erről pontosabb adataik lesznek, és azt is látják, hogy ez mekkora terhet ró az érintettekre, ők is fel fognak lépni ellene.
Információink szerint a déli parton emiatt több helyen le is állították a vitorláskikötők építését.

Címkék: Gál Lajos, Gyenesdiás, meder, kis szines, Balaton