És nem egy-két állatról van szó, hanem tizenegyről. Úgyhogy a kár nem kevés. A tarthatatlan helyzetre már évek óta hiába próbálnak megoldást találni a lakók és a hatóságok. A tulajdossal képtelenség szót érteni – modják. Talán most van egy halvány reménysugár, egy jogerős bírósági ítélet. Legalábbis a helyiek abban bíznak, hogy végre ezzel sikerül pontot tenni az ügy végére.

– Évek óta fenálló probléma ez, négy éve tart a huzavona – mondja Ősz János András polgármester. – Rendszeresen érkeznek hozzánk a panaszok. Mi mindent megpróbáltunk. A tulajdonos ellen már jónéhány intézkedés, határozat született, de ő mindegyik alól kibújik. Ha születik egy döntés, akkor fellebbez, ellenkeresettel él, vagy egyszerűen csak nem vesz róla tudomást. Kihasználva, hogy "Isten malmai lassan őrölnek", ellavírozik a bürokrácia útvesztőiben.
Úgy tudni: a területet, ahol tartania kellene az állatokat, a lovak tulajdonosa csak használatba kapta. A terület tulajdonosa pedig már másfél éve próbálja elérni, hogy hagyja el az ingatlant, lovastul, de eddig nem járt sikerrel A vita már a körjegyzőséget, sőt a bíróságot is megjárta. Próbálták megkeresni az állatvédőket is, de ez szintén nem járt eredménnyel, mert a lovak amúgy nincsenek rossz állapotban, bőven találnak eleséget a kertekben. Mások kertjeiben. Állatvédelmi bírságot is kiszabtak a gazdára. De a bírságra is fittyet hány, mert behajtani úgysem tudják rajta: semmi ingó vagy ingatlan vagyon nincs a nevén, jövedelemmel sem rendelkezik.
A lovak gazdájának ötlettára pedig, úgy tűnik kimeríthetetlen. Azzal védekezik: őt semmiféle felelősség nem terheli, azért szöknek meg a lovak, mert a kerítést mindig megrongálja valaki. A falusiak szerint viszont ez azért életszerűtlen, mert miért akarnák ők magukra szabadítani a kóbor állatokat. Amúgy meg azt a kerítést nem kell megrongálni, megadja az magát "önként" is, olyan állapotban van. Megoldásnak látszott, hogy lefoglalják, elkobozzák az állatokat, de ez sem járható út, mert úgy tudni: még a tulajdonviszonyok sincsenek tisztázva. Bár mindenki tudja, kié a tizenegy állat, azok semmiféle nyilvántartásban nem szerepelnek.
Most – halvány reménysugár – talán szorul a hurok a lótartó körül. Mert hogy bürokrácia ide, időhúzás oda, minden határidő lejár egyszer. Úgy tudni: újabb állatvédelmi eljárás indult ellene, és remélhetően a birtokvita is lezárul, miután jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a férfinak el kell hagynia a területet.

Címkék: lovak, Gadány, állattartás, bírság, kis szines