don

A magyar férfiak egyharmada ott volt a távoli orosz földön. Az országból csaknem 40 ezren, Somogyból több, mint 2000 vesztek oda. Kétszer ennyien pedig megsebesültek fogságba estek, vagy eltűntek.Katonai tiszteletadással, gyászünnepségen emlékeztek vasárnap a doni áttörés 68. évfordulójára a Kaposvári Hősök templománál. Dr. Heintz Tamás ünnepi beszédében a kaposvári szemtanúk sorsán keresztül idézte fel a katonák életét. Az országgyűlési képviselő szerint ideje lenne, hogy végre helyükre kerüljenek a dolgok és fontosak legyenek a nemzet érdemei. Hosszú ideig nem lehetett erről beszélni. A Mártírok és Hősök Közalapítvány 10 éve szervez megemlékezést.

- Nekem meggyőződésem, hogy a nemzettudat formálásnak nagyon fontos önrésze, ha tudunk emlékezni azokra az emberekre, azokra az áldozatokra, azokra a hősökre akik életüket áldozták a magyar hazáért véli Puskás Béla a Mártírok és Hősök Közalapítvány kurátora.

- Nagyon keveset teszünk még így is ezekért az emberekért, de az hogy egyre többen jönnek ezekre a rendezvényekre, az mindenképpen örömteli - tette hozzá.

A gyászünnepség után a város és a megye vezetői, a fegyveres testületek és a civil szervezetek megkoszorúzták a hősök emlékművét. Ezután még két kaposvári helyszínen emlékeztek.

 

Címkék: doni áldozatok, megemlékezés, gyász, kis szines