Bogdán Trixi

Trixi egyébként nemcsak fejben jó, focizik, és táncol is. Nem csoda, hogy egy országos tehetséggondozó programban vesz részt a Klebelsberg Kollégiumban. Trixi most éppen a magyarországi tehetséggondozásról szeretne TDK-s dolgozatot írni. Ehhez egy évig kell kutatnia. Az egész még általános iskola 4 osztályában kezdődött, akkor a cigányság és a zene kapcsolatáról írt.

– Az első évben kint voltam az országoson és kiemelkedő első helyzést kaptam – mondja. Ąnnyira megjött a kedvem, hogy ezt még egyszer akarom: végigmenni, dolgozni érte és utána a megérdemelt munkáért egy ilyen eredményt kapni...

Utána minden évben eljutott az országos versenyre. Legtöbbször a cigányságról írt. Azt mondja, nem fél arról beszélni, hogy cigány származású.

Trixi azonban nemcsak fejben, de fejelésben is jó. Ugyanis focizik. Röplabdázik is, sőt gyerekkorában atlétizált. Zeneiskolába is járt. Bár azt mondja: elfoglaltságait már  leszorította azokra, amik igazából érdeklik: ez a sport, a tánc, és a Tdk középiskolás szinten. Másodikas kora óta táncol is. Mostanában az osztopáni Malomárok Tánccsoporttal a Megarox társulatában lépnek fel rendszeresen.

Büszke arra, hogy nem ő az egyetlen tehetség a családban. Van egy húga és egy nővére is, aki ugyanúgy Tdk-zik focizik, sportol, táncol...

A szakember szerint ritka az ilyen tehetség. Hujber Tamásné pszichológus szerint az ilyen emberek hihetetlen energiabedobással tudnak dolgozni,  minden ajánlatot elvállalnak s magukénak érzenek. Ez a komplexitás az ő mindennapjaikban reggeltől-estig jelen van, tehát óvni-védeni kell őket. Nagyon kevesen vannak és ezért mindegyikük nagy kincs.

Trixi jelenleg az Arany János tehetsggondozó programban vesz részt a kaposvári Klebeslberg Kollégiumban. Két év múlva érettségizik, és még nem döntötte el, hogy szociológiával, vagy közgazdaságtudománnyal foglalkozzon inkább.

Címkék: kutatás, tehetség, verseny, kis szines