A legfiatalabb hattyú feltehetően idén született. Visnyén találták. A kifejlett madarak pedig Kaposváron szálltak le, a Cukorgyár közelében.

A legidősebb hattyú nem túl barátságos. A vizet és a zöldségeket azonban kivétel nélkül szívesen fogadják. A természetben ilyenkor gyökereket, nádtorzsát esznek. A befagyott Balaton miatt azonban délebbre húzódtak. Valószínűleg a Dráva torkolatához igyekeztek. De nem bírták a hosszú utat, így pihenőhelyet kerestek maguknak.

Pintér András a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre elmondta: a hattyúk a kemény nagy fagyokat nehezen vészelik át.

- Nem a táplálék hiány és a legyengülés miatt, mert azt túlélnék, hanem azért mert a ragadozók, vagy a kóbor kutyák elfognák őket, ezért választják ők a víz közelségét pihenőhelyként is - tette hozzá.

A kaposvári cukorgyár környéke biztonságosnak tűnt számukra pihenőhelyként, de újból felszállni nem tudtak. Ehhez ugyanis legalább 100 méteres kifutóra van szükségük. A Duna Dráva Nemzeti Park munkatársai fogták be őket. Itt maradnak Szennán, amíg az idő nem enyhül és a tavak ki nem engednek. Akkor várhatóan majd a Dráva mellé viszik le őket, ezzel is arra kényszerítve a madarakat, hogy próbálják ki magukat visszafelé, azaz a Balatonra vezető úton.

Címkék: Duna-Dráva Nemzeti Park, gondozzák, pihenőhely, hattyú, kis szines