Persze, ilyenkor az ember megpróbál minden trükköt bevetni, hogy minél inkább felpörgesse magát, és még beleférjen a napi tanulásra szánt időbe az a néhány tétel... Van, aki a kávéra esküszik, van, aki a teára, és olyan is akad, aki az energiaital hatásában bízik leginkább. De melyik a legajánlatosabb?

A kávé serkentő hatása már régóta ismert. Való igaz: rendkívüli módon élénkíti az agyat, serkenti a szívműködést, a légzést és felgyorsítja az anyagcserét. Azonban azt nem mindenki tudja, hogy élénkítő hatása nem tart túl soká. Rövid időre, 1-2 órára felpörget, utána azonban mintha nem is ittunk volna. Naponta legfeljebb 2-3 közepesen erős kávénál nem ajánlott többet fogyasztani, s az utolsót legkésőbb a lefekvés előtt hat órával. Az alvásigényt ugyanis egyáltalán nem csökkenti.

Sokkal jobb megoldásnak tűnik a tea. Szintén serkenti az agyat, de sokkal kevésbé radikális, mint a kávé. Emellett számos más kedvező hatása is van. Érdemes kipróbálni, hogy vizsgaidőszakban ne a filteres változatot fogyasszuk, abban több a hatóanyag, emellett kevés nátrium található benne, viszont nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort. A teának enyhe feszültségoldó hatása is van. A fekete mellett a zöld tea is bevált agyserkentő, és ennek fogyasztása előnyösebb azért is, mert felszívódása egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart, és koffeintartalma alacsonyabb. Ám teából sem ajánlatos napi 8-10 pohárnál többet inni, ha aludni akarunk.

Végül az energiaital, amely egyre népszerűbb  Az energiaitalok legfőbb összetevője a koffein, mely szűkíti a perifériás ereket, ellenben tágítja az agyi ereket, így növeli a központi idegrendszer vérellátását, ez jelenti az élénkítő hatás lényegét. Az ilyen italok gyorsan pótolják a szervezet energiáját a bennük lévő egyszerű cukroknak köszönhetőn, és ugyanerre képes a cukormentes változatuk is, melynek például vitamin- és ásványianyag-tartalma (C-, B-vitamin, magnézium stb.) befolyásolja előnyösen a szervezet anyagcseréjét. Az összetevők élénkítenek, és átmenetileg növelik a teljesítményt. Napi három doboz a maximum, amit még kellemetlen hatások nélkül elbír a szervezet.

Nem reprezentatív közvélemény kutatásunkban egykori és jelenlegi egyetemistákat, főiskolásokat kérdeztünk meg, mivel turbózzák fel az agyukat vizsgaidőszakban.

Dell Roland nem szokott kávézni, vagy teázni. - Energiaitalt ittam egy-egy vizsga előtt, de nem sokat, maximum egyet - mesélte. Az egykori egyetemista hozzátette: nem is nagyon van rá hatással az édes folyadék. - Inkább egy nehezebb vizsga előtt korábban lefeküdtem. Roland még elmondta, hogy a csoporttársai sem éltek semmilyen más agyserkentő szerrel.

- Én csak a zöldteára esküszöm - mesélte az atléta Torma Anett. - Az energiaitalt semmiképpen sem ajánlom, mert még könnyen függő lehet az ember. Van egy ismerősöm, aki vizsgaidőszakban napi 10 energiaitalt megiszik. - Mivel sportolok, akkor is majdnem minden nap elmentem futni, még ha csak fél órát is, de feldob a sport, muszáj mozogni kicsit - tette hozzá Anett.

- Én speciel az energiaitalra esküszöm, de be kellett látnom, hogy ez veszélyes, hiszen függőséget okoz, és volt olyan, hogy anélkül már alig tudtam elkezdeni a napom. Aki teheti, szerintem inkább válassza a hideg zuhanyzást, vagy a rövid téli sétákat, halántékmasszázst, de ne szokjon rá! - mondta el Tőzsér Dénes.

- Alaposan kialszom magam. Kávé plussz még energiaital, mármint a vizsga előtt, és még véletlenül sem olvasgatom az anyagot, mert csak beparáztatnám magam - mesélte a rutinos vizsgázó Pásztor András.

Címkék: agyserkentő, felpörget, vizsgaidőszak, tanulás, energiaital, tea, kávé, kis szines