Nem tudták kinyitni a ládát, amiben őrizték a koronát. Ahogy elkezdték feszegetni, elgörbült a kereszt. Ez csak egy abból a rengeteg mítoszból, ami a Szent Koronát övezi. Herczeg Csaba minden szabadidejét a Szent Koronára fordítja. Két éve kutatja a történetét. Olyan dolgokra is bukkant már, amik eddig még nem szerepeltek a történelemkönyvekben. A fejlett ötvös technikák mutatták meg neki, hogy hol készülhetett a korona. Úgy gondolja, hogy a kereszténység terjedése miatt csak a Kaukázus térségében csinálhatták. Itt még magyar tartomány és városnevekre is bukkant. Csaba szerint az is tévhit, hogy a korona két részből áll.

- Ez rendben van, hogy görög meg latin felirat van rajta, mert amikor terjedt a kereszténység akkor az egyház még egyetemes volt, nem érkeztünk el még 1054-ig a nagy egyházszakadásig, és akkor beszéltek latinul is és beszéltek görögül is - mondta el Herczeg Csaba.

A magyarság eredete nemcsak a kutatókat, hanem a művészeket is foglalkoztatja. Ilyen különleges technikával készült alkotások is érkeztek a szentkorona egyesület és a művelődési központ felhívására. A szervezők is meglepődtek: több mint félszáz pályamunka érkezett. A legjobbakból kiállítás nyílik a Megyei és Városi Könyvtárban januárban.

Címkék: Szent Korona, hiedelmek, tévhitek, kis szines