Mint korábban beszámoltunk: keddtől lehet pirotechnikai eszközöket vásárolni, azonban petárdát tilos használni. A polgári célú pirotechnikai tevékenységeket szabályozó kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy tilos petárdát árusítani, birtokolni, illetőleg használni. A szabályt megszegőktől elkobozza a petárdát a rendőrség, akik egyúttal százezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak. A Vám- és Pénzügyőrség idén már több illegális petárdaszállítmányt is lefoglalt. A rendőrök pedig egyre több bírságot szednek be a pirotechnikai szabályok megsértése miatt.

A nagykorú személyek a kis tűzijáték terméket - a petárda kivételével - december 28-a és 31-e között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 3 kg bruttó tömegig a megfelelő óvintézkedések betartásával tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig felhasználhatják. Amennyiben a pirotechnikai termékeket (tűzijáték rakéták, bombák, bombetta telepek) nem használták fel, akkor azokat öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki ezt köteles térítés nélkül visszavenni.

Somogy megyében december 28-a és 31-e között engedéllyel Balatonlellén 2, Kaposváron 8, Siófokon 4, Marcaliban 1, Balatonbogláron 1, Fonyódon 1, Barcson 1, Nagyatádon 2, Csurgón 1 helyszínen árusítanak tűzijáték terméket a hipermarketek parkolójában. Pirotechnikai termék felhasználására vonatkozó szabálysértés esetén a szabálytalankodó akár 100 ezer Ft pénzbírsággal is sújtható.

Az óévbúcsúztató vigadalomban elsütött petárdák és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc riadtan szalad világgá. Az ilyenkor elkóborolt állatok közül sok sohasem kerül elő.

Címkék: durrogás, háziállat, petárda, kis szines