Beköszöntött a tél és jelentős mennyiségű csapadék hullott szerte az országban. Fontos, hogy az ingatlantulajdonosok tisztában legyenek azzal, hogy ők felelnek az esetleges károkért, ha elmulasztják a síkosság-mentesítést vagy a tetőszerkezet rendben tartását. A tetőkről gyakran nagy mennyiségű hó illetve nagyobb jégcsapok is leeshetnek, valamint a lesodort cserepek és a csúszós járda miatt is sok baleset történik.

A lezúduló hó és jég gyakran a ház előtt parkoló autókban is komoly kárt okoz. Ha az ingatlannak nincs biztosítása, a tulajdonosoknak kell kifizetniük a teljes kárt, és ehhez többnyire mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

A hó és a fagy nemcsak a háztetőket, hanem az előttük húzódó járdán közlekedőket is próbára teszi. Ha a járókelők a járdára fagyott csapadék miatt szenvednek balesetet, az ingatlantulajdonosokon hajthatják be káruk megtérítését.

Az összeg pedig kiterjedhet a kórházi ellátásra, a munkából kiesett napokra is. A káreseményt elszenvedett személynek minden esetben az ingatlan tulajdonos felé kell kárigényét bejelenteni a megfelelő dokumentumokkal. Érdemes ezért a helyszínen fényképet készíteni például a gépjárműben keletkezett kárról, illetve személyi sérülés esetén az orvosi kezelésről szóló okmányokat gondosan megőrizni.

Szeptembertől tilos sózni a járdákat, köztereket - csak környezetkímélő síkosságmentesítő anyagokat lehet használni. A város közterületein salakkal síkosságmentesítenek.

Más lehetőség is létezik a nátrium kloridon kívül.  Ilyen a zeolitőrlemény, ami kétszer többe kerül, de jó hatással van a növényekre. Megoldás lehet a Peridox nevű anyag, valamint a Transheat, amely egy folyékony szer és ráadásul magyar találmány. Van, ahol nitrogén alapú folyékony szert, azaz műtrágyát használnak síkosságmentesítésre. Aki mégis sóval oldja a jeget, akár 100 ezer forintos bírságra is számíthat.

Címkék: útsó, síkosság, salak, közterület, kis szines