balcsi

Somogyban jelenleg 25 településen 60 helyen szivattyúznak, Nagybajom, Kadarkút és Marcali térségében, de a legnagyobb a baj a Balaton-parton. Már 124 centi a vízállás, és folyamatos az utánpótlás - mondta el a vízügyi kirendeltségvezető. Ráadásul csütörtöktől 100 km/órás szelet jeleznek, emiatt a partmenti rész mindenütt víz alá kerülhet - közölte Pécseli Péter. A csatornák most is egyre több helyen öntenek ki, de a tóba egyelőre nem folyt szennyvíz.

Súlyosbodik a csatorna helyzet a Balaton körül a belvíz és az olvadás miatt. Balatonmáriafürdőn és környékén teljes kapacitással dolgoznak a hibaelhárításon a DRV szakemberei.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt több mint egy hete küzdenek a DRV szakemberei csatornakiöntésekkel a Balaton körül. A leginkább veszélyeztetett települések a múlt heti állapotokhoz képest is rosszabb helyzetben vannak. A Balaton egyre növekvő vízmagassága, a föld felső, vízelvezető rétegének és a csatornák telítettsége miatt a felgyülemlő belvíz az alacsonyan fekvő területekről már képtelen elfolyni. Balatonmáriafürdő és térségében a DRV a hibaelhárítási munkákhoz, a készenléti egységek mellett, a körzethez tartozó teljes állományát bevette. A szakemberek szerint a helyzet akár jövő tavaszig is kritikus maradhat.

balcsi2

Különleges gépjárművekkel, szippantó autókkal és korszerű mélyszívókkal szivattyúznak a Balaton környékén, a múlt heti csapadékmennyiség miatt növekvő belvíz nyomán, a csatornakiöntésekkel sújtott településeken. A legrosszabb helyzetben a tó déli partjának alacsonyan fekvő települései vannak. Balatonmáriafürdő és környékén az átlagosnál csaknem fél méterrel magasabb Balaton már nem tudja befogadni a csapadék elvezető rendszerekből érkező, nagymennyiségű vizet. A helyzetet súlyosbítja, hogy az illegális csapadékbekötések miatt, a kizárólag szennyvíz elvezetésére épített rendszerbe nagymennyiségű csapadék került. A napi átlagosan 3 500 m3 szennyvíz helyett, most naponta 15 ezer m3 csapadékvízzel kevert szennyvizet dolgoz fel a kéthelyi szennyvíztisztító, a rendszer azonban ezt a megnövekedett mennyiséget már nem bírta elvezetni.

A vízügyes szakemberek szerint sokáig elhúzódó problémára kell számítani, és enyhülést csak egy viszonylag szárazabb tavaszi időszak hozhat. A DRV közleménye szerint a károk enyhítésére és a kialakult helyzet jövőbeni mérséklésre, kiküszöbölésére az ideális megoldás az lenne, ha az önkormányzatok folyamatosan gondoskodnának a közterületen található csapadékvíz-elvezető rendszerek és árkok tisztításáról. Az őszi időszakban mindezek elvégzése elengedhetetlen a nagymennyiségű lehulló falevél és a jelentős esőzések miatt.

A DRV Zrt. szakemberei az úgynevezett ködfejlesztő berendezéssel és kamerás vizsgálatokkal végzett folyamatos ellenőrzéseken észlelik a szabálytalanságot, szigorú büntetésre számíthat: a DRV minden ilyen esetben öt évre visszamenőleg számláz ki csatornadíjat a bevezetett csapadékmennyiség alapján. Az eddig elvégzett vizsgálatok csak 2010-ben 27 lakossági és 2 közületi fogyasztónál találtak szabálytalanságot, ezek nyomán a DRV mintegy 5,8 millió forint visszamenőleges csatornahasználati díjat szabott ki az érintett fogyasztóknak.

Címkék: vízügy, DRV Zrt., Balatonmária, kis szines