Két napig enyhe, esős időnk lesz, délnyugaton tavaszias hőmérséklettel, aztán érkezik a hideg és a hó. Egy nyugati ciklon áramlási rendszerében több fokkal enyhébb, többnyire nagy nedvességtartalmú levegő érkezik térségünk fölé- írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a Dunántúlon, így Somogy megyében hosszabb időszakokra is felszakadozhat a felhőzet. Eleinte többfelé, később főleg keleten, északkeleten valószínű eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 12 fok között valószínű, délnyugaton azonban 14, 15 fok is lehet. Kaposváron kedden 13 órakor az Országos Meteorológiai Szolgálat Körzeti időjárás jelentése szerint 17 fokot mértek. Ez melegrekordnak számít a Magyarországi városok között. Budapesten 12, Siófokon 10, míg Győrben 9 fokot mértek. Estére legtöbb helyen 3-10 fok közé hűl le a levegő.

A folytatásban többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak rövid időre, főként nyugaton szakadozik fel a felhőzet. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet csütörtökön, és már csak +2, -4 fok valószínű. Az esőt egyre nagyobb területen havazás váltja fel, viharossá fokozódik az északnyugati szél. Sokfelé hófúvások nehezítik majd a közlekedést, ezért az autósok vezessenek óvatosan.

Péntektől havazásra nem kell számítani, viszont sarkvidéki hidegre kell felkészülnünk. Országszerte fagypont alá esik a hőmérséklet.

A meleg és hidegfront váltakozása megviseli szervezetünket. Migrénes fájdalmak jelentkezhetnek, a szélre érzékenyek figyeljenek a magnézium bevitelre, amihez olajos magvak, dió, mogyoró rágcsálásával könnyen hozzájuthatnak.

idojaras

A táblázaton jól látszik, hogy december 9-től 15 fokot is eshet a hőmérséklet.

A Baranya megyei Sellyén 18,5 fokot mutattak a hőmérők: ennyire enyhe idő a meteorológiai mérések kezdetei óta még nem volt Magyarországon december 7-én - tájékoztatta szerkesztőségünket Tóth Tamás meteorológus. Az eddigi rekordot, 16,4 fokot 1979-ben mérték Szekszárdon.

Címkék: MET, , enyhe, időjárás, havazás, fagy, kis szines