Elvitte a megáradt patak a hidat Sörnyepuszta határában még nyáron. A gazdák ideiglenes átjárót ácsoltak, csak ezen tudnak átmenni a búzatáblákra permetezni. Azóta is ezen járnak, mert nem volt pénz új hídra.

Somogyban jelenleg 10 hídon kellett súlykorlátozást bevezetni. Kaposhomokon az egyik hídon keresztül egy megrakott kamion már nem hajthatna be. 20 tonna a súlykorlátozás a híd rossz állapota miatt.

Csak külön engedéllyel hajthatna be például egy építőanyagot szállító teherautó vagy egy mezőgazdasági gép. Az idei rendkívül időjárás tovább rontotta a hidak állapotát - mondja a közút megyei igazgatója. Ezt a törökkoppányit naponta kétszer ellenőrzik. Németh Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta: a hidak a koruk miatt nem erre a forgalomra lettek tervezve, a nagy súlyú, nagy tömegű járművek rezgéseket keltenek, és ezek a téglaboltozatok megbomlanak, a fugák kipotyognak, és ezért az állékonyságuk veszélyben van.

A rendőrség fokozottan ellenőrzi a súlykorlátozás alatt álló hidakat.
- A járműveknek az okmányaiból egyértelműen megállapítható az, hogy a jármű megfelel-e ezeknek a követelményeknek, és ezekben az esetekben természetesen szabálysértési eljárást indítanak a kollegáim a szabálysértőkkel szemben -mondta el Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense. Idén három hidat újítottak fel, köztük a donnei felüljárót. Jövőre 50 millió forintot költenek a hidak állapotának javítására. Ebből helyreállítják a sörnyepuszatit, megerősítik a viszi és a babócsai hidat. Szakemberek szerint több százmillió forint kellene a somogyi hidakra.



Címkék: hidak, Magyar Közút Nonprofit Zrt., Németh Zsolt, állapot, Bíró Gábor, kis szines, felújítás