Mint korábban beszámoltunk Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért, valamint vízügyekért felelős államtitkára személyében, aki a helyszínen leállította az út építését. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kérdést részletesen megvizsgálta és megállapította, hogy jogszerűen kezdték meg a beruházást.

Kolber István levelében megdöbbentőnek nevezte Illés Zoltán államtitkár viselkedését és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter úrhoz fordult az üggyel kapcsolatban. A szocialista politikus szerint még nem hárult el minden veszély és akadály az út építésével kapcsolatosan.

Fellegi Tamás válaszlevelében így reagált: „Az Európai Unió és Magyarország nagy hangsúlyt fektet a természet védelmére, a Natura 2000-es hálózat fenntartására. Amennyiben egyes fejlesztések során nem a közösségi előírásoknak megfelelő eljárásrendben történik meg a környezetvédelmi engedélyezési folyamat, az visszafizetési kötelezettséget, vagy akár komolyabb szankciókat is vonhat maga után."

Az út az Európai Unió támogatásával épülne. A döntést széles megyei konszenzus övezte, hiszen Tabon található Somogy megye legnagyobb üzeme – a mintegy hetven milliárd forintnyi termelési értéket előállító, átlagosan 1300 főt foglalkoztató – Flextronix Kft. A tíz kilométeres, három és félmilliárd forintból épülő út tervezése, az építési munkák előkészítése, az útépítés hatósági engedélyezése megtörtént, az építkezés elkezdődött.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: lullai út, levél, Kolber István, válasz, Fellegi Tamás, folytatódik, kis szines