A gyógyszerész végzettségű férfi, mielőtt belevágott volna a nagy türelmet és szakértelmet igénylő kalandba, évekig kutatta az aranymosásról szóló könyveket. Az egyesek szerint mesés gazdagságot hozó aranymosás fortélyát nem szívesen árulják el a hozzáértők.

aranymoso

-Több, mint harminc éve izgatott, hogy igazak-e a mondák, hogy a Drávának ezen a szakaszán kilónyi aranyat lehet mosni egészen egyszerű módszerekkel, mar rövid idő alatt is – mesélte Filarszky úr. – Már a rómaiak is rabszolgákkal mosatták itt az aranyat. Akkoriban

egész más volt a víz aranytartalma. Mára a vízlépcsők leszűrik a jelentős részét. Csekély mennyiségű, ami még idáig eljut - mondta az aranymosó. - Ma már azt is tudom, hogy nem gazdaságos vállalkozás napokig álldogálni a vízben, és keményen lapátolni a tonnányi hordalékos sódert – mosolyog. – Csak is azért próbáltam meg, mert sokat olvastam a mesés aranymennyiségekről, hát saját tapasztalatot szerezve szerettem volna megtudni, hogy dúsgazdag leszek, vagy csak egy álmodozó maradok. – Amint esténként a mosást befejeztem, a posztón 93-94 %- os színaranyat találtam. Sajnos összesen alig lett volna elég egy vékonyka gyűrűhöz - mesélt munkája eredményéről. - Sokan próbálkoztak előttem is a könnyűnek nem nevezhető, mesés meggazdagodás reményében aranymosással Vízváron. Voltak, akik házat vásároltak itt, és naponta próbálkoztak új és új helyen, de három év után feladták, mert belátták, ez nem az alaszkai Clondyke aranyfolyó.

Címkék: aranymoso, vízvár, Somogy, kis szines